Mısır şurubunun yonca silajı yapımında kullanımı
Use of corn syrub in ensiling of alfalfa plant
  1. Tez No: 426770
  2. Yazar: ADEM ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal kompozisyon, metabolik enerji, mısır şurubu, organik madde sindirim derecesi, yonca silajı, Alfalfa silage, chemical composition, corn syrup, metabolisable energy, organic matter digestibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu projenin amacı, silaj katkı maddesi olarak mısır şurubunun yonca silajının besin madde kompozisyonuna, fermantasyon özelliklerine, in vitro sindirim derecesine ve metabolik enerjisine etkisini belirlemektir. Çiçeklenme döneminde hasat edilen yonca % 0, 1.5, 3.0, 4.5 ve 6.0 oranlarında mısır şurubu ile 3 kg plastik silolarda üç tekerrürlü olarak silolanmıştır. Mısır şurubu, yonca silajının besin madde kompozisyonunu, fermantasyon özelliklerini, in vitro sindirim derecesini ve metabolik enerjisini önemli derecede etkilemiştir. Mısır şurubu, yonca silajının kuru madde içeriğini, Fleig skorunu, toplam gaz üretimini, metabolik enerji içeriğini ve organik madde sindirim derecesini arttırırken nötral deterjan fiber, asit deterjan fiber, amonyak içeriği ve pH'sını azaltmıştır. Sonuç olarak, iyi kalitede yonca silajı üretmek için taze yonca materyaline % 3.0 oranında mısır şurubu katılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to determine the effect of corn syrup on the chemical composition, some fermentation charecteristics, organic matter digestibility and metabolisable energy of alfalfa silage. The alfalfa hay harvested at flowering stage was ensiled with dried molasses beet pulp (0, 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0 % fresh basis) in triplicate in small experiment silo with 3 kg capacity. Corn syrup had a significant effect on the chemical composition, some fermentation charecteristics, organic matter digestibility, metabolisable energy of alfalfa silage. Corn syrup increased dry matter content, Fleig score, total gas production, organic matter digestibility and metabolic energy of alfalfa whereas corn syrup decreased neutral deterjan fiber, acid deterjan fiber, ammonia content and pH of the resultant alfalfa silages. As a conclusion, on fresh basis, %3 of corn syrup can be used into alfalfa forage to obtain high quality alfalfa silage