Determining thermal comfort zones for outdoor recreation planning: A case study of Erbil–Iraq
Rekreasyon alanları planlamasında termal konfor alanlarının belirlenmesi: Erbil-Iraq örneği
- Tez No: 426777
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. HAKAN OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Bioengineering, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoiklim Durumu, Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık, Meteoroloji Verisi, Bioclimatic Conditions, Meteorological Data, PET, Physiological Equivalent Temperature
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma Erbil il sınırları içinde açık hava rekreasyon alanları için termal konfor alan ve zaman dilimlerini bulmaktadır. Bu amaçla, termal konfor ölçüsü olan Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık (PET) indeksinin haritası Erbil deki 6 farklı meteoroloji istasyonundan elde edilen veriler yardımı ile elde edilmiştir. Hava sıcaklığı, nem, ve rüzgar hızı PET hesabı için gerekli parametrelerdir. 1992-2015 arasında saat 15:00 için Erbil deki 6 farklı meteoroloji istasyonundan alınan veriler RayMan 1.2 programı yardımıyla aylık PET hesabı için kullanılmıştır. Elde edilen bu PET değerleri ArcGIS 10.2 deki IDW enterpolasyon yöntemiyle nokta değerler sürekli yüzey haline dönüştürülerek termal konfor haritaları oluşturulmuştur. Açık hava rekreasyon aktiviteleri için en uygun alanlar ve aylar bu haritaların analiz edilmesi sonucu elde edilmiştir. Çalışma sonucunda en düşük termal konfora sahip ilçelerin Ocak ayındaki 7.2 PET değeri ile Masifslahaddin, Temmuz ayındaki 56.4 PET değeri ile Makhmoor olduğu tespit edilmiştir. Buna ilaveten, Mart ve Kasım aylarının açık hava rekreasyon aktiviteleri için en ideal aylar olduğu; ayrıca Shqlawa ve Masifslahaddin ilçelerinin de rekreasyon aktiviteleri için en ideal ilçeler olduğu bulunmuştur. Aralık, Ocak ve Şubat aylarının aşırı düşük PET değerlerinden dolayı, Mayıs tan Eylüle kadar olan zaman diliminin ise aşırı yüksek PET değerlerinden dolayı Erbil için uygun olmadığıda bu çalışmanın sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study finds out thermal comfort zones for outdoor recreation planning in Erbil. Therefore, spatial distribution of Physiologically Equivalent Temperature (PET), which is a measure of thermal comfort, was obtained for the City of Erbil using meteorological data collected from 6 different weather stations located in the study area. Air temperature, relative humidity, and wind speed are required for the calculation of PET. Data obtained from 6 meteorological stations recorded at 15:00 over the period from 1992 to 2015 were used to calculate monthly PET values with RayMan 1.2 software. PET was spatially interpolated using IDW tool in ArcGIS 10.2 to convert the point-data consisting of PET-values for individual meteorological station into a continuous surface so that maps of spatial distribution of PET values could be created. The most comfortable months and areas for outdoor recreation activities were determined by analyzing these maps. The results reveal fundamental information which is of particular relevance to recreation authorities. According to the results, the lowest PET determined was around 7.2 °C in Masif slahaddin district during the month of January and the highest PET determined was 56.4 °C in Makhmur district during the month of July. In Erbil, it was found that both March and November can be the best months for outdoor recreation during the year. December, January and February are not comfortable due to the low PET values, and May to September is also not suitable for the outdoor recreation due to the extreme PET values.