Takım sporlarında kuvvet antrenmanlarının anaerobik güç ve denge üzerine etkisi
The affect of strength trainings on anaerobic force and balance on the athletes of elite team
- Tez No: 426875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF ŞIKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, dinamik denge, statik denge, wingate, Balance, dinamic balance, static balance, wingate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı aktif spor hayatlarına devan eden voleybol ve hentbol sporcularının 6 haftalık kuvvet antrenmanının anaerobik güç ve denge gibi bazı temel motorik özelliklerinin performanslarını olumlu ya da olumsuz yönden ne derece etkilediğini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya halen spor yapan 19 voleybolcu ve 11 hentbolcudan oluşan toplam 30 sporcu dahil edilmiştir. Denge ölçümleri Kinesthetic Ability Trainer ile denge testleri gerçekleştirilmiştir. Wingate ölçümleri Monark 824 model bisiklet ergometresi ve ergometreye bağlanan bilgisayar ile yapıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde lisanslı SPSS 20.0 windows paket programı kullanıldı ve anlamlılık seviyesi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Branşlar karşılaştırıldığında 6 haftalık kuvvet antrenmanı sonrası voleybolcuların statik denge değerleri olumlu gelişme gösterirken hentbolcularda önemli gelişme kaydedememiştir. Voleybolcuların dinamik denge değerlerinde önemli bir gelişme olmazken hentbolcuların dinamik denge sol ayak değerlerinde iyi yönde gelişme bulunmuştur. Branşların anaerobik güç değerlerinde anlamlı bir değişim gözlenmezken anaerobik güç ön test, son test sonuçları anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışmaya katılan sporcuların son test sonuçları açısından çift ayak statik ve dinamik denge değerleriyle anaerobik güç değerleri arasında arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: 6 haftalık kuvvet antrenmanının sporcuların dengelerini etkileyebileceğini, anaerobik güç değerlerini olumlu yönde etkileyebileceğini ve anaerobik güçle denge skorları arasında bir ilişkinin olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate how affect , positively or negatively, the performance of the basic motoric features like the anaerobic power and the balance for 6 weeked strenght trainings on the athletes of volleyball and handball who go on sport lifes in an active way. Material and Method: This investigation consist of 30 athletes ,19 volleyball players and 11 handball players, who still continue to their sport lifes. The measrement of balance is realized by using Kinesthetic Ability Trainer. The measurement of Wingate anaerobic power test was done by using Monark 824 cycle ergometer and computer which was connected to the ergometer. Registered SPSS 20.0 windows program was used on statistical assessment of data and meaningfulness level was accepted as 0.05. Results: After 6 weeked strength training,static balance test meauserement on the athletes of volleyball was positive but there was no change on the athletes of handball when athletes was compared. There was no change on the dinamic balance measurements of volleyball players but there was development on the dinamic balance left foot measurments of handball players.There was no change on anaerobic force measurement of banches but there was a big difference on anaerobic power fırst test, last test results. There was a relation between binary foot static balance, dinamic balance test results and anaerobic force values. Conclusion: 6 weeked strength training affects the balance values, anaerobic force values of the athletes positively and there is a relation between anaerobic force and balance values.