Üst seviye atış sporcularının müsabaka öncesi kaygı düzeyi ile performansları arasındaki ilişki
The relation between high level shooting athletes' anxiety levels before competition and their performances
  1. Tez No: 426907
  2. Yazar: ENGİN KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH SUVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anxiety, performance, shooting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Şampiyonasına katılan atış sporcularının yarışma kaygısı ile performansları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Sporcuların cinsiyetlerine, başarılarına ve bu branşla uğraşma yıllarına göre kaygı düzeylerinde ki farklılıklar ve sportif performanslarına olan etkisi incelenecektir. Belirtilen amaçlar doğrultusunda hazırlanan bu çalışma; üst seviye atış sporcularının başarısı için önem arz eden müsabaka öncesi kaygı düzeylerinin, sporcuların performansları ile ilişkisini ortaya koyarak, bu durumu kontrol altına alıp avantaja çevirmek noktasında ışık tutacak nitelikte olması açısından önemlidir. Bu araştırmanın evrenini Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonuna bağlı atış kulüplerinde kayıtlı atıcılar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evreni temsil edecek nitelikte, 110 sporcudan anket yöntemi ile toplanan veriler kullanılmıştır. Araştırmamıza katılan sporculara, yarışma öncesi kaygı durumlarını belirlemek amacıyla Rainer Martens tarafından geliştirilen Spor Karşılaşmaları Kaygı (anksiyete) Testi (SCAT-A) (Illinois Yarışma Anketi), araştırmacı tarafından yarışmalardan önce uygulanmıştır. Sonuç olarak; cinsiyet, spor yapma yılı ve Türkiye şampiyonalarında derece alma durumlarına göre, üst seviye atış sporcularının kaygı durumu ile performans değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu; Dünya şampiyonalarına katılım, Dünya şampiyonalarında derece alma, Avrupa şampiyonalarına katılım, Avrupa şampiyonalarında derece alma, Türkiye şampiyonalarına katılım değişkenlerinde ise, üst seviye atış sporcularının kaygı düzeyleri ile performans değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Kaygı, performans, atıcılık
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relation between the competition anxiety and the performance of shooting athletes participating in Turkey Championship.The differences towards the level of anxiety regarding genders of athletes ,successes and the years they spend in that branch and affects of this differences to their sportive performances are going to be examined.This study which were created in line with stated goals is very important from the point of putting forward the relation between level of anxiety before competition and performances of high level shooting athletes and having an effect of a lightbulb at the point of turning this disadvantage into an advantage by taking the situation under control.The line of this study were created based on the athletes which are registered in clubs affiliated with the Turkish Shooting&Hunting Federation. Sample of the study were formed using datas gathered from surveys of 110 athletes such as representing the whole universe.For determining the level of anxiety, a test named“Sports Competitions Anxiety Test(SCAT-A)”(Illinois Competition Survey) developed by Rainer Martens were applied to the athletes by researchers before the competitions.As a result, estimated that there is a meaningful difference between performance variables and their level of anxiety according to the genders, years spent in doing sports and being rewarded with medals in Turkey Championships but on the other hand, estimated that there is not a meaningful difference between anxiety levels of high level shooting athletes and performance variables while participating in Word Championships ,European Championships and being rewarded with medals in these championships.