Epilepsi tanısı ile takip edilen çocukların klinik demografik ve laboratuvar bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of epilepsy the diagnosis with follow the children's demographic and clinical laboratory results
  1. Tez No: 427018
  2. Yazar: HASAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLARA FÜSUN İÇAĞASIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Epilepsileri, Demografik Özellikler, Childhood Epilepsy, Demographic Characteristics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Epilepsi tüm dünyada yaygın olarak görülen bir sağlık problemi olup çocuklarda en sık görülen nörolojik problemlerden bir tanesidir. Bu çalışmada; hastanemiz Çocuk Nörolojisi polikliniğinde 1 Ocak 2010-1 Ocak 2015 tarihleri arasında epilepsi tanısıyla takip edilen hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 01 Ocak 2010– 01 Ocak 2015 tarihleri arasında, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nöroloji polikliniğinde, epilepsi tanısı ile takip edilen 351 olgu alındı. Epilepsi tanısıyla takip edilen hastaların yaş, cinsiyet, aile öyküsü, nöbet başlama yaşı, etyolojik neden, akrabalık, eşlik eden hastalık, enfeksiyon, travma, doğum kilosu, doğum yapılan yer, gestasyon yaşı, doğum şekli, uygulanan antiepileptik tedavileri ve sosyodemografik özellikleri sorgulandı. Olguların 177'si (% 50,4) kız, 174'ü (%49,6) erkekti. Ortalama yaş 11, 42 ± 4, 027 olarak tespit edildi. Çalışmamızda etyolojik neden olarak en sık 288 (%82,1) hastada idiopatik nedenler tespit edilmiştir. En sık nöbet tipi 189 (%53,8) olguda görülen jeneralize tonik-klonik nöbetler olup, ikinci sıklıkta 78 (%22,2) olguda görülen jeneralize atonik nöbetlerdir. Parsiyel nöbet sıklığının yaşla birlikte arttığı, jeneralize tonik klonik nöbetlerinde 13 yaşına kadar arttığı sonra azalma eğilimine girdiği, diğer tüm nöbet tiplerinde ise yaşla azalma olduğu tespit edildi. Çalışmamızda beyin MR bulgularında anormallik tespit edilen hastalarda jenaralize tonik klonik ve jeneralize tonik nöbet geçirme olasılığının arttığı, epileptik nöbet tipi ile cinsiyet, yaşanılan yer, aile öyküsü, akrabalık, doğum öyküsü arasında herhangi bir ilişki olmadığı tespit edildi. Olguların 263'ü (%74,9) monoterapötik ilaç tedavisi, 88'i (%25,1) politerapötik ilaç tedavisi alıyordu. En sık kullanılan antiepileptik ilaç %74,6 ile valproik asit, ikinci %8,8 fenobarbital olarak tespit edildi. Çalışmamızda jeneralize tonik klonik nöbeti olan hastalarda valproik asit tercih edilirken, jeneralize tonik nöbeti olanlarda fenobarbital, parsiyel nöbeti olan hastalarda karbamazepin tercih edildiği tespit edildi. 0-2 yaş grubunda ilk başlanılan ilacın fenobarbital , 2 yaş üzerinde valproik asit olduğu görüldü. Çalışmamızda elde edilen sonuçların daha önce yapılan çalışmalarla birçok yönden benzerlik taşıdığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a common health problem in the world is seen as one of the most common neurological problems in children. In this study, the Child Neurology clinic in our hospital between 1 January 2010-1 January 2015 demographic of patients with a diagnosis of epilepsy, we aimed to evaluate retrospectively the clinical and laboratory findings. Between January 1 2010- 01 January 2015 Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital Child Health and Disease in Pediatric Neurology outpatient clinic were included 351 patients who were followed with the diagnosis of epilepsy. Age of the patients with a diagnosis of epilepsy, gender, family history of seizure onset age, etiologic factors, kinship, concomitant diseases, infections, trauma, birth weight, birth made the place, gestational age, mode of delivery, antiepileptic treatments and sociodemographic characteristics were examined. 177 (%50.4) cases were female and 174 (%49.6) were male. The average age was found to be 11.42 ± 4.027. In our study, most frequently as a risk factor of 288 (%82.1) were found in patients with idiopathic causes. The most common type of seizure seen in 189 (%53.8) patients with generalized tonic-clonic seizures, the second most common in the generalized seen in 78 (%22.2) cases atonic seizures. Partial seizure frequency of which increases with age, generalized tonic-clonic seizures in increased up to age 13 then he tends to decrease, and all other types of seizures was found to decrease with age. In our study, brain MRI findings in patients with detected abnormalities generalized tonic-clonic and generalized increased probability of passing tonic seizures, epileptic seizures and gender, place of living, family history, kinship, it was found that there was no relationship between birth story. 263 (%74.9) cases monotherapeutic medication, 88 (%25.1) polytherapeutic medication was taking. The most frequently used antiepileptic drug valproic acid with %74.6, and %8.8 were identified as phenobarbital second. In our study, generalized tonic-clonic seizures in patients with a preference for valproic acid, phenobarbital, in patients with generalized tonic seizures, in patients with partial seizures, with carbamazepine was found that preferred. The first started in the 0-2 age group the drug phenobarbital, valproic acid was observed over 2 years of age. The work done in our earlier study it was found that the results obtained are similar in many ways.