Manyetik rezonans görüntülemede kova sapı yırtığı saptanan hastalarda femur kondiler ve tibia plato morfolojisinin normal olgularla karşılaştırılması
Magnetic resonance imaging evaluation of femoral condyle and tibial plato morphology in patients with bucket-handle meniscal tear
- Tez No: 427079
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KANTARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Menisküs yırtıkları. Tibial plato derinliği. Tibial eğim. Diz. MRG, Meniscal tears, Tibial plato depth, Tibial slope, Knee, MRI
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMEDE KOVA SAPI YIRTIĞI SAPTANAN HASTALARDA FEMUR KONDİLER VE TİBİA PLATO MORFOLOJİSİNİN NORMAL OLGULARLA KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Medial ve lateral posterior tibial eğimlerin konvansiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'de ayrı ayrı ölçülmesi ve bu ölçümlerin kova sapı yırtığı yaralanmalarını öngörebilmedeki yerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya klinik ve radyolojik olarak kova sapı yırtığı tanısı alan 29 hasta ve 29 kontrol grubu dahil edildi. Her iki grupta da konvansiyonel MRG'de medial ve lateral posterior tibial eğimler, interkondiler çentik genişliği, çentik genişlik indeksi (ÇGİ), distal femur genişliği, medial ve lateral kondiler genişlik ve derinlik değerleri ölçüldü. İstatistiksel analizde hasta ve kontrol grubu arasındaki fark, Student t testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kova sapı yırtığı olan grupta medial ve lateral posterior tibial eğimler, interkondiler çentik genişliği, çentik genişlik indeksi (ÇGİ), distal femur genişliği, medial ve lateral kondiler genişlik ve derinlik değerleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Kova sapı yırtığı olan hastalarda, yapılan tüm ölçümler ve istatistiksel değerler sonucu tibia morfolojisi kova sapi yirtiklarinda risk faktörü olarak saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
MAGNETIC RESONANCE IMAGING EVALUATION OF FEMORAL CONDYLE AND TIBIAL PLATO MORPHOLOGY IN PATIENTS WITH BUCKET-HANDLE MENISCAL TEAR Objective: Our aim was to determine whether there is a relationship between the medial and lateral posterior tibial slopes and bucket-handle meniscal tears. Methods: The study included 29 consecutive patients with a definitive diagnosis of bucket-handle meniscal tear and 29 healthy subjects. The medial and lateral posterior tibial slopes, intercondylar notch distance, notch width index (NWI), distal femur width, medial and lateral condylar width and depth were measured by MRI in both groups. The Student's t test was used for statistical analysis. Findings: There was no statistically significant difference between the control and the patient groups in terms of the medial and lateral posterior tibial slopes, intercondylar notch distance, notch width index (NWI), distal femur width, medial and lateral condylar width and depth (p>0.05). Conclusion: Based on the measurements, the morphology of the femoral condyle and tibial plato were not found as a risk factor for the development of bucket-handle meniscal tears.