Migren hastalarında LRP1, TRPM8 polimorfizmi sıklığının belirlenmesi
In patients with migrai̇ne LRP1, TRPM8 polymorphism determination of frequency
  1. Tez No: 427137
  2. Yazar: BEGÜM GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA CABADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, soğuk reseptörü, glutamat, auralı ve aurasız, gen polimorfizmi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
1. ÖZET Amaç: Migren, ölümcül tehlikesi olmayan ama yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen rahatsızlıktır. Son genom çapı ilişkilendirme çalışmalarında (Genom Wide Association Studies (GWAS) düşük yoğunluklu lipoprotein reseptörü ile ilişkili protein 1 (LRP1) ve potansiyal geçiş reseptör kanalının alt ailesi melastinin sekizinci üyesi (Transient receptor potential cation channel, subfamily M, member 8 [TRPM8]) genlerindeki rs1172113 ve rs10166942 varyantlarının migrenle ilişkili olabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de LRP1 ve TRPM8 polimorfizmlerinin görülme sıklığının belirlenmesi ve migrenle ilişkisinin saptanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Tez çalışmasında Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniğinden toplanan migren ve kontrol gruplarının kanları alınmıştır. Bu kanlardan Genomik Deoksiribonükleik Asit (DNA) izolasyonu Roche“DNA isolation kit for mammalian blood”kit kullanılarak elde edilmiştir. LRP1 varyantının genotipleri Restriction Lenght Polimorfizim analizi (RFLP) ile analiz edildi. TRPM8 ise Real Time Polimeraz Zincir Reaksiyonu Erime Eğrisi Analizi ile belirlenmiştir. Bulgular ve Sonuç: Bu çalışmada LRP1 varyantı ile migren arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Ancak TRPM8 varyantı ile migren arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (P 0,05). Türkiye toplumunda ilk kez çalışılan LRP1, TRPM8, polimorfizmlerinin migrenle ilişkisinin araştırılması daha önce yapılmış olan farklı mutasyon çalışmalarına da katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda bu varyantlarla yapılacak çalışmalarada destek sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Objective: Migraine is not a fatal disease but its severely affecting the quality of life. In current Genome Wide Association Study (GWAS), rs1172113 and rs10166942 variants of Low Density Lipoprotein receptor related protein 1 (LRP1) and Transient receptor potential cation channel, subfamily M, member 8 (TRPM8) genes are reported to be associated with migraine. In the present study, we aimed to determine the prevalence of LRP1 and TRPM8 polymorphisms and its relation with migraine in Turkey. Materials and Methods: In the present thesis study, blood samples were collected for migraine and control groups from Neurology Department in Medeniyet University Training and Research Hospital. The genomic Deoxyribonucleic acid (DNA) was isolated from the collected blood samples using Roche DNA isolation kit for mammalian blood. The genotypes of variants were detected by Restriction Fragmant Length Polymorphism Analysis (RFLP), TRPM8 variants were detected by Real-time Polymerase Chain Reaction (PCR) and Melting Curve analysis. Results and Conclusion: In this study, there was no significant correlation between migraine with LRP1 variant.