Migren başağrısı hastalarında öfke tarzları ve kişilik özellikleri
Anger and personality traits in patients with migraine headache
- Tez No: 241507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ARKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Kişilik, Öfke, Mizaç, Karakter, Migraine, Personality, Anger, Temperament, Character
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Migren hastalarında psikiyatrik eştanılar ve tipik kişilik özellikleri uzun yıllardır gözlemlenmektedir. Bu araştırmanın amacı, kişilik özellikleri, öfke ve depresyon gibi psikolojik risk faktörlerini araştırmak ve migren hastalarını sağlıklı kişilerden ayıran özelikleri tanımlamaktır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Baş Ağrısı Polikliniği'ne başvuran 85 migren hastası çalışmaya dahil edilmiş ve 85 sağlıklı kişi ile karşılaştırılmıştır. Katılımcıların tamamına Mizaç-Karakter Envanteri, Beck Depresyon Envanteri ve Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Envanterini içeren psikometrik testler uygulanmıştır. Migren hastalarının daha fazla depresif belirti gösterdiği, yüksek düzeyde öfke eğilimi olduğu, kişilik özelliklerinin yüksek zarardan kaçınma ve sebat etme ile düşük kendini yönetme ve Yenilik Arama boyutlarında sağlıklı kişilerden farklılaştığı görülmüştür. Depresyonun kontrol edilmesinin ardından ise yalnızca iki mizaç boyutu, sebat etme ve Yenilik Arama'nın anlamlı farklılaşma gösterdiği bulgulanmıştır. Sonuçlar, kişiliğin kalıtsal boyutu olarak bilinen mizaç özelliklerinin migrende önemli rol oynadığını göstermekte ve migrenin genetik temelli bir hastalık olduğu ile ilgili teorilerle örtüşmektedir. Karakter boyutlarındaki farklılıklar ve yüksek öfke düzeyi ise depresif semptomatoloji ile ilgili bulunmuştur ve direkt olarak migrenle ilişkili olduğu söylenemez.
Özet (Çeviri)
Over the past years, psychiatric comorbidities and typical personality traits were frequently observed in migraine patients. The aim of this study was to investigate the psychological risk factors in migraine such as personality traits, anger and depression and identify whether migraine patients and healty controls share distinctive psychological profile. 85 patients suffering from migraine referred to the Headache Clinic of Dokuz Eylul University Neurology Department were enrolled in the study and compared to a control group of 85 healthy subjects. Patients and controls completed psychometric questionnaires, including the Temperament and Character Inventory, The Beck Depression Inventory and the Trait Anger Expression Inventory. Patients suffering from migraine showed more depressive symptoms, tendency to high level of anger, and a distinctive personality profile with high harm avoidance, high persistence, low self directedness and low novelty seeking. After using depression scores as a covariate, two temperament dimensions, persistence and novelty seeking showed the only significant differences between migraine patients and healty controls. The results suggest that the temperament which is considered to be the genetic component of personality plays role in migraine and this also supports the theory that migraine is a genetic-based disase. Differences in character traits and high level of anger are related with depressive symptomathology and not directly associated with migraine itself.