RRM1, RRM2, ERCCC2 gen polimorfizmleri ile ateroskleroz ve tip 2 diabet arasındaki ilişkinin belirlenmesi.
Determination of RRM1, RRM2, ERCCC2 gene polymorphisms in atherosclerosis and TYPE 2 diabetes mellitus cases.
  1. Tez No: 427244
  2. Yazar: EMRE MURAT ALTINKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Koroner Arter Hastalığı, Tip 2 Diabet, DNA Hasarı, DNA Tamiri, Nukleotid Ekzisyon Tamiri, RRM1, RRM2, ERCC2, Polimorfizm, Atherosclerosis, Coronary Artery Disease, Type 2 Diabetes, DNA Damage, DNA Repair, Nucleotide Excision Repair, RRM1, RRM2, ERCC2, Polymorphism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ateroskleroz büyük, orta ve küçük arterlerde plak oluşumu şeklinde kendini gösteren mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Miyokard Enfarktüsü, Anevrizma ve bu olgulara bağlı ölümlerin başlıca sebebi olan Ateroskleroz, yaş, cinsiyet, serum lipid düzeyi, beslenme bozukluğu, hipertansiyon, ailesel yatkınlık, sigara ve alkol tüketme gibi çevresel ve genetik faktörlere bağlı multifaktöriyel bir hastalıktır. Tip 2 Diabet erişkin dönemde insülin intoleransı yada yetersiz insülin sekresyonuna bağlı hiperglisemi şeklinde görülen metabolik bir hastalıktır. Tip 2 Diabet ilerleyen dönemde hiperglisemiye bağlı, kalp-damar hastalığı, nefropati, nöropati, retinopati ve geciken yara iyileşmesi olgularına sebep olmaktadır. Her iki olgunun toplumda görülme sıklıkları giderek artmakla beraber gelişimlerinde rol oynayan moleküler mekanizmalar tam olarak bilinmemektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar doğrudan oksidatif stres yada oksidatif stres derivatiflerinin dolaylı olarak yol açtığı DNA hasarlarının Tip 2 Diabet ve Ateroskleroz gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızda, Tip 2 Diabet ve Ateroskleroza bağlı Koroner Arter Hastalarında, DNA Tamir mekanizmalarından Nukleotid Eksizyon Tamir yolağında bulunan XPD helikaz enzimini kodlayan ERCC2 geni ve DNA sentezinde kullanılmak üzere Ribonukleotidlerden Deoksiribonukleotid sentezinde görev alan Ribonukleotid Reduktaz enziminin alt birimlerini kodlayan RRM1 ve RRM2 gen varyasyonları incelenmiştir. Çalışma sonucunda Hasta ve Kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is a very common disease with high mortality of pathological plaque generations in arteries. The main causes of this high mortality are myocardial infractions and aneurisms caused by atherosclerotic plaques. As a multifactorial disease, atherosclerosis is related to both genetic and enviromental factors as age, sex, serum lipid levels, feeding disorders, smoking and drinking. Type 2 Diabetes Melitus is a metabolic disorder of adults with hyperglycemia caused by insulin intolerance and/or lack of insulin secretion. Within time, Type 2 Diabetes can cause cardiovascular diseases, nephropathies, neuropathies, retinopathies and latency in wound healing. Despite increased incidences, molecular mechanisms have not been elucidated in either of the diseases. Recent findings show that DNA damage by direct oxidative stress or derivatives, may play role in generation of Type 2 Diabetes and Atherosclerosis. To elucidate those informations, we aimed to investigate the relationships of gene polymorphisms in DNA repair pathways with Type 2 Diabetes and Atherosclerosis. ERCC2, RRM1 and RRM2 genes were investigated in our study, as they code XPD Helicase enzyme in Nucleotide Excision Repair Pathway and subunits of Ribonucleotide Reductase enzyme, respectively. In conclusion, there were no statistically significant differences between patient and control groups in terms of those polymorphisms.