Piyasa yapısı ve batık maliyetler: Türkiye'de iletişim sektörleri açısından bir değerlendirme
Sunk costs and market structure: An evaluation in terms of the communications industry in Turkey
- Tez No: 427264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AKİF ARVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Entry Barriers, Concentration, Herfindahl İndex, Sunk Cost
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Teorik olarak ideal piyasa yapısı tam rekabet piyasası olsa da uygulamada tam rekabet koşullarının sağlanamadığı ve piyasalarda yoğunlaşmalar olduğu görülmektedir. Bu yoğunlaşmalar bir takım piyasaya giriş engellerinin de etkisiyle tekelleşmelere yol açmaktadır. Endüstriyel iktisatta yapı-davranış-performans paradigması çerçevesinde uzun zamandır tartışılan giriş engelleri, teorik çerçevesini Bain'in oluşturduğu paradigmalar üzerinden ele alınmaktadır. Ancak 1980'lerden itibaren geliştirilen çeşitli eleştirilerle çerçevenin daha da genişlediği görülmektedir. 20. yüzyılın son çeyreği, bilgi ve teknoloji temelli piyasaların yükselişte olduğu bir dönemdir. Doğası itibarıyla tekelci bir yapıya sahip olan bu piyasalarda yoğunlaşma daha sık görülmekte, tekelleşme eğilimleri daha güçlü hissedilmektedir. Bu çalışma ile endüstriyel iktisadın temel tartışması olan yapı-davranış-performans paradigması ele alınmakta, bu paradigmaya bağlı olarak öne çıkan yoğunlaşma, batık maliyetler ve giriş engelleri kavramları incelenmektedir. Son bölümde ise iletişim teknolojilerine dayalı olarak biçimlenen piyasalardaki durum incelenmektedir. Anahtar Kelimler: Giriş Engelleri, Yoğunlaşma, Herfindahl İndeksi, Batık Maliyetler
Özet (Çeviri)
Theoretically even if ideal market structure is a perfect competition market, in practice, it is seen that perfect competition conditions are not met and there is concentration in the markets. These concentrations cause monopolization with the effect of some market entry barriers. In industrial economics entry barriers which have been argued in the frame of structure-conduct-performance paradigm for a long time are examined acccording to Bain's paradigms. However, it is seen that the frame has been enlarged with some criticisms voiced since 1980's. Last quarter of 20th century is a period in which knowledge and technology based markets have been growing. In these markets which are naturally monopolist, concentration is seen more often and trends to monopolization are perceived strongly. With this study, structure-conduct-performance paradigm, the core argument of industrial economics was discussed and the terms of concentration, sunk cost and entry barriers which become prominent with this paradigm were also analyzed. In the last part market situations formed by communication technologies were examined.