Muhasebede hatalar, hileler ve bunların önlenmesi: Siirt, Batman ve Bitlis illerinde bulunan muhasebeciler üzerine bir araştırma
Accounting errors, frauds and prevention of them: A research on accountants in Si̇i̇rt, Batman and Bi̇tli̇s provinces
  1. Tez No: 427269
  2. Yazar: YILMAZ ÇEKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA SAYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç kontrol, Muhasebe meslek mensubu, Dış denetim, Mali Müşavir, Hata ve Hile, Internal Control, Members of Accounting, External Audit, Financial Adviser, Error and Fraud
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmamızda hata ve hilelerin doğru tanımlanması, tespitini ve hilelerin önlenmesi yönünde neler yapılabileceğine dair bazı bilgileri içermektedir. Muhasebecilik ve meslek mensuplarının ahlaki boyutları ile muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiştir. Öncelikle muhasebe kayıtlarında yapılan genel hata ve hile örnekleri ile açıklanmıştır. Daha sonra muhasebede yapılan hata ve hilelerin tespiti, hilelerin önlenmesi konuları ve adli muhasebe konusu incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde Siirt, Batman ve Bitlis illerinde bulunan muhasebeci-mali müşavirlerin eğitim düzeyi, deneyim tecrübeleri, muhasebe mesleğinin ahlaki boyutu ve muhasebe hata-hileleri ile ilgili çeşitli görüşleri alınmıştır. Muhasebeci-mali müşavirlerin eğitim düzeyleri, deneyim tecrübeleri,çeşitli baskılar, mükellef çevresi ve mevcut vergi politikaları muhasebede yapılan hata ve hilelerde ve dolayısıyla hilelere bakış açısında etkili olduğu tespit edilmiştir. Hilelerin önlenmesinde işletme içinde iç kontrol yapısının önemi ve dış denetim yapılması önem arz etmekle birlikte adil bir vergi sistemi, vergi çeşitliliğinin azaltılması ve vergi bilincinin oluşturulması kalıcı tedbirler arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
This study includes some information related to accurate definition and determination of errors and frauds and what can be done to prevent them. Accountancy and moral dimension of its members as well as errors made in accounting and issues of frauds have been examined. First of all, general errors and frauds in accounting records have been represented together with examples. Then, determination of errors and frauds made in accounting, prevention of them and issue of judicial accounting have been examined. Within the last chapter of the research, accountants and financial advisers in Siirt, Batman and Bitlis provinces have been interviewed related to their education level, experiences, moral dimension of profession of accounting and accounting errors and frauds. It has been determined that education level and experiences of accountants and financial advisers, the taxpayers and current tax policies have influence on accounting errors and frauds and thereby on the stance towards frauds as well. It may be stated that to prevent the frauds, internal control within the management and external audits are of vital importance together with permanent precautions such as a fair tax system, reduction in tax varieties and creating tax awareness.