Bilgisayar öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Researching the level of burnout of the computer educators in terms of some vari̇ables
  1. Tez No: 427280
  2. Yazar: FATMA ÇİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BARUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TükenmiĢlik, bilgisayar öğretmeni, duyarsızlaĢma, Burnout, Computer Educator, Desensitisation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada ''Bilgisayar öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri bazı değişkenler açısından ' incelenmiştir. Araştırmaya katılan bilgisayar öğretmenlerine“Kişisel Bilgi Formu”ve "Maslach Tükenmişlik Ölçeği'' uygulanarak, araştırmanın verileri toplanmıştır. Verilerinin analizinde ise t testi, F testi ve çoklu karşılaştırma ( Tukey) testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutlarında kadın bilgisayar öğretmenlerinin duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma düzeyleri erkek öğretmenlerden daha fazla olduğu görülmektedir. Kişisel başarı düzeyleri incelendiğinde ise erkek bilgisayar öğretmenleri lehine anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Evli bilgisayar öğretmenlerinin duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma düzeyleri bekar bilgisayar öğretmenlerinden daha fazla olduğu görülmektedir. Bilgisayar öğretmenlerinin eğitim düzeyi değişkenine göre duyarsızlaşma boyutunda anlamlı farklılıklar bulunamazken, lisans mezunu bilgisayar öğretmenlerinin yüksek lisans mezunu bilgisayar öğretmenlerine göre daha fazla duygusal tükenmişlik yaşadıkları saptanmıştır.Ayrıca çalıştıkları okullarında bilgisayar laboratuarı olmayan bilgisayar öğretmenlerinin kişisel başarı algı düzeyleri düşük olduğu bulunmuştur. Bilgisayar öğretmenlerinin yaşlarına göre tükenmişlik düzeyleri incelenmiş ve yaşları 25-35 olan bilgisayar öğretmenlerinin duygusal tükenmişlik düzeyleri ile duyarsızlaşma düzeyleri, yaşları 36-45 ve 46 ve üstü yaşlarda olan bilgisayar öğretmenlerine göre yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Ayrıca yaşları 25-35 olan bilgisayar öğretmenlerinin kişisel başarı düzeyleri yaşları 36-45 ve 46 ve üstü yaşlarda olan bilgisayar öğretmenlerine göre düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre en düşük kişisel başarı düzeyine sahip olan bilgisayar öğretmenlerinin, mesleki kıdemlerinin ilk beş yılındakiler olduğu belirlenmiştir. Bilgisayar öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin öğrenci sayılarına ilişkin bulgular incelendiğinde öğrenci sayısı 36 ve üstü olan bilgisayar öğretmenlerinin duygusal tükenmişlik düzeyleri ile duyarsızlaşma düzeyleri öğrenci sayısı 15-25 olan öğretmenlere göre yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar ilgili literatür ile tartışılarak araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research the level of burnout of the computer educators has been analyzed with in terms of variables. The“Personal Information Form”and“Maslach Burnout Scale”was used for data collection and analysis. T test, F test and multiple comparison test (Tukey) are used for data analysis. The result of the research showed that; schoolmistress are more likely to show emotional burnout and desensitisation. There is a significant difference in countenance in terms of gender The marital status is also an effective factor for the level of burnout and married teachers are more inclined to show burout level. It was found that there is no significant difference in terms of education level for desensitisation but teachers having bachelor's degree are more inclined to show emotional burnout than the teahcers having master's degreeIt has also been showed that, the self-perception of the personal success level of the computer educators who have not any computer laboratory in their school is less than the others. The emotional burnout and desensitisation level of the teachers who are between at the age of 25-35 is higher than the ones who are older than 36. The personal success level of the computer educators who are at the age of 25-35 is less than the ones who are older than 36. The research have showed that, the lowest personal success level can be seen in the ones who are in the first five year period in their profession. It has been detected that, the level of emotional burnout and desensitisation of the computer educators who have more than 36 students in their class is higher than the ones who have between 15 and 25 students in their class. This results have been analyzed based on literature and some suggestions for the researchers would be given.