Bilgi ve inovasyon yönetim süreçlerinin firma düzeyinde inovasyon gücüne etkisi: Şişecam ve Corning örneği
The effect of knowledge and innovation management processes on innovation power at firm level; Şişecam and Corning cases
- Tez No: 659222
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, İnovasyon, İnovasyon Yönetimi, İnovasyon Stratejisi, İnovasyon Gücü, Knowledge, Knowledge Management, Innovation, Innovation Management, Innovation Strategy, Innovation Power
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Firmaların yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler üretebiliyor olması, karlılığın yüksek olduğu yeni ve özel pazarlarda bulunabilmelerini sağlar. Böylece, firmalar fiyat bazlı rekabetin baskın olmadığı yeni ve büyük pazarlarda çalışarak şirketlerinin marka değerini yükseltebilirler. Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürün geliştirebilmek için elimizdeki en değerli çözüm ve en önemli güç inovasyondur. İnovasyonu başarılı biçimde hayata geçirmek, firmaların bilgi ve inovasyon yönetim süreçleri ile birebir ilişkilidir. Firmalar, başarılı bir inovasyon yönetim sürecine sahip olduklarında diğer firmalardan farklılaşırlar. Bu şirketler, inovasyon güçlerini rakiplerine göre daha fazla arttırabilir ve rekabet avantajı kazanarak büyüme yarışında da öne geçebilirler. Çalışmamızda, bir ''İnovasyon Yönetim Modeli Çerçevesi'' önerisi sunulmaktadır. Bu model çerçevesinin hazırlanmasında, uygulaması bulunan ve literatürde yer alan inovasyon yönetim modelleri ile inovasyon gücü ölçümü anahtar performans göstergeleri baz alınmıştır. Sunulan model çerçevesi kullanılarak iki farklı firmanın inovasyon süreçlerinin karşılaştırılması yapılmış ve inovasyon güçleri analiz edilmiştir. Önerilen İnovasyon Yönetim Modeli Çerçevesi ile yapılan analizde, firmaların kurumsal vizyon ve stratejileri ile uyumlu biçimde oluşturulan inovasyon stratejisi doğrultusunda hareket ettiklerinde daha başarılı olacakları vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda, ülkemizin ulusal inovasyon altyapısındaki gelişimin, firmalarımızın inovasyon gücüne ve ülke ekonomimizin gelişimine pozitif katkı sağlayacağı da net olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Being able to produce innovative and high value-added products empowers firms to exist in new private markets where they can operate with high profitability. Thus, they can both operate in new and large markets where price-based competition is not dominant and increase their brand value. In order to develop innovative and high value-added products, the most valuable solution and the most important power we have is innovation. Successful implementation of innovation is directly related to the knowledge and innovation management processes of firms. Firms differentiate from others when they have a successful innovation management process. These firms can increase their innovation power more compared to their competitors and they can get ahead in the race to gain competitive advantage and grow. In our study, an“Innovation Management Model Frame”proposal is presented. We have prepared this model frame based on innovation management models and key performance indicators of innovation power measurement, which are found in the application and the literature . Using the presented model frame, the innovation processes of two different firms were compared and their innovation strengths were analyzed. In the analysis made with the proposed Innovation Management Model Frame, it is emphasized that firms who operate in accordance with an innovation strategy created in line with their corporate vision and strategies can be more successful. In this context, it has been demonstrated that the development of our country's national innovation infrastructure will contribute positively to the innovation power of our firms and the development of our country's economy.