Doğulu feminizm Doğu kökenli feminist sanatçılar ve söylemleri
  1. Tez No: 427278
  2. Yazar: SEBİLE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜRTEZA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, doğulu kökenli feminizm, doğu kökenli feminist sanatçılar, Feminism, Oriental Feminism, Oriental Feminist Artists
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Feminizm, kadınların kendi haklarını tanıyarak, bu hakların korumaları amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için çalışılan bir anlamda felsefi bir düşünce ve sosyolojik bir anlayışın mücadeledir. Gelişen dünyaya rağmen bazı toplumlarda hala kadının salt cinsel bir obje olarak metalaştırılmasının önüne hala geçilememiştir. Bu olguyu en çok toplumsal evrim süreçlerinden dolayı Doğu kültüründe rastlamaktayız. Feminizm hareketinin etkin olduğu toplumlara bakacak olursak eğer özellikle sanat alanındaki gelişmeler göz kamaştırıcıdır. Bu çalışmamızda feminizm hareketi bağlamında; hayatının herhangi bir evresinde toplum tarafından baskılanmış Doğu kökenli kadın sanatçıların sanat hayatları ve yapıtları incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konuya genel bir bakış ve genel kavramlar sunulmuştur. İkinci bölümde tamamen feminizm konusuna değinilmiş; doğulu ve batılı feminizm kavramları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise; doğulu feminist hareketin başını çeken sanatçıların sanat hayatları ve yapıtları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Feminism, by giving women their rights, in a sense, a philosophical thought and struggle for the elimination of inequalities studied in order to protect these rights. In some societies the developing world is still in front despite the commodification of women as mere sexual objects is still not passed. In Eastern cultures we encounter because of the very social evolution of this phenomenon. If we look at the society that the feminist movement is especially effective if you take the dazzling developments in art . In the context of this study, women's liberation movement ; any stage of the life of art in society by women artists imprinted Eastern origin of life were examined. The study consists of three parts. In the first part an overview of the topics and concepts are presented.In the second part of feminism issues are addressed fully ; Eastern and Western feminism concept are investigated. The third and final section ; Oriental art life of artists who led the feminist movement was examined.