A study on the professional burnout of efl teachers at vocational and technical anatolian high schools in Adana
Adana'da mesleki ve teknik anadolu liselerinde İngilizce öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 441401
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, tükenmişlik alt boyutları, mesleki ve teknik anadolu lisesi, öğretmen, Burnout, burnout dimensions, vocational and technical high school, teacher
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin demografik değişkenlere ve tükenmişlik düzeylerini etkileyebilecek bazı unsurlara göre tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve tükenmişliğe neden olan faktörleri tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Adana il merkezindeki (Seyhan, Çukurova, Sarıçam, Yüreğir) Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde görev yapan 110 İngilizce öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanankarışık araştırma desenli bir çalışmadır. Araştırma grubunun kişisel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan ve 20 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu, tükenmişliği ölçmek amacıyla Maslach tarafından geliştirilen ve 22 sorudan oluşan“Maslach Tükenmişlik Ölçeği (1981)”ve yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Anketle elde edilen nicel veriler bilgisayar ortamında SPSS 17 paket programı kullanılarak frekans ve % hesaplamaları yapılmıştır. Kişisel Bilgi Formu veyarı yapılandırılmışsorular ile toplanan nitel veriler için ise nicel verileri desteklemek amacıyla içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Adana'da Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik seviyeleri yüksektir. Veri analizi, İngilizce öğretmenleri arasında 49 kişiyle yüksek seviyede, 37 kişiyle orta seviyede ve 24 kişiyle düşük seviyede tükenmişliğin varolduğunu göstermiştir. T-test ve Anova verileri tarafından desteklenen sonuçlar de tükenmişlik açısından cinsiyet, yaş, eğitim geçmişi, mesleki deneyim ve medeni durumun anlamsal bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Detaylı çalışma ve yarı-yapılandırılmış görüşme verilerinin analiziyle öğrenciyle ilgili faktörlerin diğer zorlukların önüne geçtiği bulunmuştur. Bulgular, aşırı iş yükü, idari kadro, fiziki çevre ve karar verme özerkliğindeki eksikliğin öğretmen tükenmişliği ile ilintili olduğunu göstermiştir. Tükenmişliği önlemek ve azaltmak için bazı öneriler de bu çalışmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the burnout levels of the ELT teachers working at Vocational and Technical Anatolian High Schools in terms of demographic variables and certain elements which might effect the level of burnout and to try to determine the factors causing burnout. 110 teachers working at Vocational and Technical Anatolian High Schools in central part of Adana (Seyhan, Çukurova, Sarıçam, Yüreğir) participated in this research. This study is based on a mixed research design, using both qualitative and quantitative research methods. Demographic Information Form containing 20 questions which have been prepared by the researcher to get information about the personal characteristics of the research group,“Maslach Burnout Inventory (1981)”which involves 22 questions developed by Maslach to measure burnout, and a semi-structured interview technique were utilized. The quantitative data obtained from the questionnaire wereanalyzed by statistical software 17 (SPSS). Moreover, the qualitative data collected using the Demographic Information Form and semi structured interviews were analyzed through content analysis to support the quantitative data. Results revealed that EFL teachers who are working in Vocational and Technical Anatolian High Schools in Adana have a high level of burnout. The data analysis implicated that burnout existed among EFLteachers with 49 high level of burnout, followed by 37 moderate level, and 24 low. Additionally, on the basis of independent samples' test scores and Anova results, it can be implicated that there is no significant difference in gender, age, marital status, educational background, work experience in terms of burnout. As a result of the detailed study and analysis of the data findings from semi structured interviews, it was found that student-related factors dominate other challenges. The findings also show that work overload, administrative staff, physical environment, and lack of autonomy in decision making are associated with teacher burnout. In order to prevent and reduce burnout levels, some suggestions were also included in the study.