Mali disiplinin sağlanması açısından bağımsız denetimin önemi ve enerji sektöründe örnek uygulama
Fi̇nancial discipline maintaining for independent auditor's importance and application in energy sector
  1. Tez No: 427287
  2. Yazar: ONUR AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız denetimde kalite, Denetim Raporu, Independent Auditors, the independent audit quality, Audit Report
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türkiye'de Bağımsız Denetim 2012 tarih ve 28509 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliğiyle genel ve uygulama esasları belirlenerek yürürlüğe girmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 397. Maddesi ile şirketler için bağımsız denetim mekanizmasını getirmiştir. İlgili Madde ile hangi şirketlerin denetime tabi olacağı 23 Ocak 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan“Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı”ile belirlenmiştir. Ayrıca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 6103 sayılı uygulama Kanunlarının getirdiği yenilikler ile birlikte, bağımsız denetime tabi şirketlerin raporlama, denetim esasları, denetim sözleşmesi, yönetim kurulunun yapısı, iç denetim ve iç kontrol sistemleri gibi birçok alanda değişiklikler yapılmış ve uygulamaya konmuştur. Bu çalışmanın ilk iki bölümünde Bağımsız denetimin tarihi gelişimi, kavramları, tanımlar ve bağımsız denetimle ilgili yasal mevzuat ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde mali disiplin açısından bağımsız denetimin yaraları ele alınarak bağımsız denetimin mali kurumlar, kamu kurumları ve denetlenen şirket açısından faydaları belirtilmiştir. Çalışmanın son bölümünde örnek bir bağımsız denetim uygulaması sunulmuş olup, çalışma sonuç ve öneriler bölümünde yapılması gerekenlerle ilgili görüş bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Audited 2012 and 28 509 in Turkey numbered Official Gazette published in determining the principles of general practices with the Independent Audit Regulations came into force. New Turkish Commercial Code Article 397 has brought an independent audit mechanism for companies. Related Article will be subject to the control of the company with which the Official Gazette No. 28537 dated 23 January 2013,“published in”The Council of Ministers Decision on the Determination of the Company will be subject to independent audit "was determined. Also with 6102 innovations of the Turkish Commercial Code and 6103 numbered practice law, audit companies subject to the reporting, auditing procedures, audit contract, the management structure, internal audit and internal control systems changes have been made in many areas and has been implemented. The historical development of the independent audit of this study, concepts, definitions and legal regulations on independent auditing are discussed at two parts at the begining. Independent audit of the financial institutions by taking the wounds of the audit in terms of financial discipline in the third part of the study, public institutions and benefits are expressed in terms of the audited company. In the last part of the study is to present a sample audit practice, study and reported results should be done in views on the recommendations.