Arnavutlukta Rifailik ve Şeyh Ahmed İşkodrevi
Rifai order in Albania and Shaikh Ahmed Shkodra
- Tez No: 427410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rifâîlik, Arnavutluk, Şeyh Ahmed İşkodrevî, tarikat, dervişlik, The Order of Rifai Dervishes, Albania, Shaikh Ahmed Shkodra, tariqa, dervishism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışmanın konusu Arnavutluk'ta Rifâîlik ve Şeyh Ahmed İşkodrevî'dir. Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde genel hatlarıyla Ahmed Rifâî ve Rifâîlik hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Tarikat kurucusunun hayatı, eserleri ve ve onun yolunun esasları ele alınmıştır. İkinci bölümde Arnavutluk'ta Rifâî tarikatının ilk izleri tespit edilmiştir. Bu tarikatın oraya intikal eden yolları ve tarihleri incelenmiştir. Sonra on rifâî şeyhin hayatı ve tekkeleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde Şeyh Ahmed İşkodrevî'nin geniş bir şekilde hayatı, görüşleri ve eserleri incelenmiştir. Üç eseri tamamen şiirden oluşmaktadır. Yüzeysel olarak şiirleri yorumlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the Rifa'i order / tariqa in Albania and Shaykh Ahmed Shkodra. This study is composed of the introduction and three chapters. First and foremost, the introduction explains the purpose, the importance and the method of this research. In the first chapter there is a general analysis and evaluation over Ahmed Rifa'i and the Rifaiyya. This chapter sheds light over the life of the founder of Tariqa, his works and the principles of his path. Then, the second chapter explores the first evidences of the Rifa'i Tariqa in Albania. Furthermore this chapter illustrates the lives and the lodges of ten rifa'i shaykhs. Finally, the third chapter gives an extensive analysis over the life, approach and the work of Shaykh Ahmed Shkodra. Three of his works are composed and presented as poems. In this regard, an overall interpretation of these poems has been suggested.