A historical comparison of Albanian And Turkish citizenship in the 20 th century
20.yüzyılda Arnavut ve Türk vatandaşlığının tarihsel bağlamda karşılaştırılması
  1. Tez No: 117417
  2. Yazar: ETRİT SHKRELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET İÇDUYGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, vatandaşın erdemi, kimlik, yasal konum, liberal demokratik, sivil cumhuriyetçilik. VI 1, Citizenship, civic virtue, identity, legal status, liberal democratic, civic communitarian
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, 1920'lerin başlangıcından günümüze kadar, Arnavutluk'taki ve Türkiye'deki vatandaşlık kavramlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, daha çok Türkiye ve Arnavutlukta vatandaşlığın nasıl anlaşıldığı ve uygulandığına odaklanmaktadır. Temel olarak, bu çalışmada vatandaşlık; vatandaşlığın uygulanma biçimi olan yasal konum, toplumsal ve siyasal yaşama katılımı içeren vatandaşlık erdemleri ve vatandaşların topluma üyeliğilik algısı anlamına gelen kimlik boyutlarıyla ele alınmaktadır. Dolayısıyla, çalışmanın ana amacı, Arnavutluk ve Türkiye'de vatandaşlığın nasıl algılandığı ve uygulandığını anlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de ve Arnavutluktaki vatandaşlığın 20 yüzyılın üç dönemi süresince, hem birbrileriyle karşılaştırarak hemde içsel öznellikleri belirleyerek, karşılaştırılmasını ve incelenmesini içermektedir. İster cumhuriyetçi isterse liberal deomratik vatandaşlık anlayışları ele alınsın, hem Arnavutlukta hem de Türkiye'de vıvatandaşlık kavramı Batı temelli tanımlara dayanmaktadır. Nitekim, bu olguya koşut olarak, seçilen dönemler boyunca, her iki ülkede de vatandaşlık kavramsallaştırmasındaki en büyük sorun, de jure ve de facto uygulamalar arasındaki farklılıklarda yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the Albanian and Turkish citizenship from the early 20s to the present day. The comparison will focus the Albanian and Turkish understandings of citizenship by looking at the way they are defined, that is the legal status of citizenship; the way it is practiced, which implies civic virtue in terms of participation in the political and social community; and the way it is perceived, that is identity or the way one expresses one's membership in the community. Therefore this study is an attempt in the understanding of the common grounds and differences between the building, the application and perception of the notion citizenship in Albania and Turkey. This study provides an intra and inter comparison of Albanian and Turkish citizenship during three periods of the Twentieth century, therefore it allows for a self comparison and comparison between both IVcountries. Albanian and Turkish citizenship are both constructed on the basis of Western understanding of citizenship, be this civic republican or liberal democratic, however, the most common problem throughout the time-period chosen is the difference in what is allowed de jure and what is practiced de facto.