Büyüsel düşünce ve üstbilişlerin obsesif kompulsif bozukluk ile ilişkisi
The relationship among magical thinking, metacognition and Obsessive Compulsive Disorder
- Tez No: 427561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: büyüsel düşünce, üstbiliş, obsesif kompulsif bozukluk, magical thinking, metacognition, obsessive compulsive disorder
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmanın amacı, büyüsel düşünce ve üstbilişlerin obsesif kompulsif bozukluk ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmada, NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nde yatmakta olan ve poliklinikte ayaktan tedavilerine devam etmekte olan Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış 35 kişi ve kontrol grubu olarak herhangi bir psikiyatrik tanı almamış 50, toplam 85 kişi yer almıştır. Verilerin toplanmasında“Büyüsel Düşünce Ölçeği”,“Üstbiliş Ölçeği-30”,“Padua Envanteri Kısa Form”kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; bireylerin üstbilişleri obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ile ilişkilidir. Üstbilişsel faaliyet arttıkça obsesif kompulsif belirti gösterme eğilimi ve obsesif kompulsif bozukluğun şiddeti artmaktadır. OKB tanısı almış kişilerde büyüsel düşünce ile üstbilişler birbirlerinden etkilenirken, sağlıklı kişilerde bu iki değişken arasında bir ilişki görülmemiştir. Sonuç olarak; üstbilişlerin obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ile ilişkisi bu çalışma ile bir kez daha ortaya konmuştur. Ayrıca elde edilen bulgular, daha önceki çalışmalar ışığında tartışılmış, ileride yapılacak çalışmalar için faydalı olabileceğine inanılan öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our propose is investigate relation magical thinking and metacognitions between obsessive compulsive disorder in term. A sample of 35 Obsessive compulsive disorder (OCD) hospitalized patient and outpatient in policlinic from NPİstanbul Neuropsychiatry Hospital and 50 healthy control; in all 85 participants. The used test are Magical Ideation Scale (MI Scale), Meta-Cognitive Questionnaire-30 (MCQ-30) and Padua Inventory (PI-R). According to this data, metacognitions related with OCD. If Metacognitive action increase, Obsessive compulsive symptoms and OCD's intensity increase too. Magical thinking and metacognitions to be affected each other in OCD, but there is no related between these two variables of healthy control's. Eventually, the study showed again that metacognitions and OCD related as previous studies.