Romantik ilişkilerde aldatma ve affetme: Empatinin rolü
Infidelity and forgiveness in romantic relationships: Role of empathy
  1. Tez No: 427575
  2. Yazar: ÖMER BAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişki, aldatma, affetme, empati, Romantic relationship, infedility, forgiveness, empathy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Romantik ilişkiler, hem yaşamın çok önemli ve büyük bir parçasını oluşturması hem de kişiyi psikolojik yönden derinden etkilemesi sebebiyle psikoloji alanında bir çok araştırmaya konu olmaktadır. Romantik ilişkiler içerisinde birey, psikolojik kaynakları ve eğilimleri gibi birçok dinamik doğrultusunda tercihlerde bulunarak bu ilişkiyi yaşar. Aldatma, affetme ve empati, bir ilişki içerisinde var olan birçok dinamikten bazılarıdır. Aldatılan birey söz konusu eylemden dolayı hayal kırıklığı, öfke ve üzüntü gibi duygular yaşayabilmekte ve derinden etkilenebilmektedir. Aldatma sonucunda ilişkiler ciddi düzeyde zedelenmekte ve bir çok ilişki bu nedenle sonlanabilmektedir. Affetme ise ilişkilerde ortaya çıkan problemlerin halledilmesini kolaylaştırmakta ve ilişkiyi onarıcı bir rol oynamaktadır. Gözlenen bireyin düşüncelerini anlayabilme ve duygularını hissedebilme becerisi olarak empatinin, affetme ve aldatma süreçleri üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu anlamak, bu süreçlerin yönetilmesinde faydalı olacaktır. Bu araştırmada, romantik ilişki deneyimi olan bireylerde aldatma ve affetme davranışları arasındaki ilişki incelenerek, empatik eğilimin bu davranışlar üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini, çoğunluğunu Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan öğrencilerin oluşturduğu, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan ve romantik ilişki deneyimi yaşamış 18-65 yaş aralığında bulunan 156 kadın/erkek katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılar, araştırmacı tarafından hazırlanan“Bilgi Formu”,“Toronto Empati Ölçeği”,“Aldatma Ölçeği”ve“Heartland Affetme Ölçeği”aracılığıyla değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 15.0 istatistik programı aracılığıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Analysis Of Variance – ANOVA), Bağlantısız Örneklemler İçin T-Testi (Independent-Samples T-Test) ve Pearson korelasyonu ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre empatik bireylerin daha affedici olduğu; toplam affetme, başkasını affetme ve durumu affetme puanlarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca durumu affedebilen kişilerin, kendilerine ve başkalarına yönelik daha affedici olduğu da görülmektedir. Buna karşın aldatma ile affetme ve empati arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Because romantic relationships form a large part of the life course and deeply affect an individual psychologically, they are researched intensively in psychology. The individual lives through a romantic relationship making choices in accordance with her/his psychological sources and tendencies. Infidelity, forgiveness and empathy are among the numerous dynamics in a relationship. An individual subjected to infidelity may experience emotions such as disappointment, anger and sadness and be deeply affected. Infidelity may severely compromise and break up a relationship. However, forgiveness may facilitate problem solving and help repair a relationship. Understanding how empathy, the skill of understanding the thoughts and experiencing the emotions of the observed individual, affects forgiveness and infidelity may be beneficial in the management of the relationship process. This study investigates the relation between infidelity and forgiveness in individuals with experience of romantic relationship and how empathic predisposition affects these behaviours. A hundred and fiftysix female and male individuals between ages 18 - 65 years with an experience of romantic relationships who did not have a history of psychiatric disorders were enrolled in the study. Most of the participants were recruited among Uskudar University students. All applicants were evaluated by the“Information Form”developed by the investigator,“Toronto Empathy Scale”,“Infidelity Scale”and“Heartland Forgiveness Scale”. Data were analyzed using SPSS 15.0 by One Way Analysis Of Variance – ANOVA, Independent-Samples T-Test and Pearson correlation. The results revealed that emphatic individuals are more forgiving and their total forgiveness, forgiving others and forgiving situation scores are higher. Moreover, individuals who can forgive situations, are also found to be more forgiving toward themselves and others. No significant relations were found between infidelity and forgiveness and between infidelity and empathy.