Üniversite öğrencilerinde depresif belirtiler ve umutsuzluk düzeyleri ile ilişkili etmenler
Factors related to depressive symptoms and hopelessness among university students
- Tez No: 427576
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresyon, umutsuzluk, depression, hopelessness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinde umutsuzluk ve depresif belirti düzeyinin belirlenmesi ve sosyo-demografik değişkenlerle ilişkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda“Sosyo-demografik Veri Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri”nden oluşan formlar; İstanbul Üsküdar Üniversite'sinde öğrenim gören 250 öğrenci içerisinden rastgele seçilen 221 gönüllü öğrenciye uygulanmış olup, 3'ü geçersiz olmak üzere toplam 218 geçerli anket sayılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve kağıt ortamda elde verilen veriler, SPSS (20.0) versiyonu bilgisayar paket programında, elektronik ortama geçirilmiş ve analiz edilmiştir. Analizlerde sıklık dağılımlarının elde edilmesi yanında, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis Varyans Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analizlerde Non-Parametrik testlerin tercih edilmesinin nedeni, araştırmanın nihai çıktısı olarak kabul edilecek Beck Depresyon skoru ve Beck Umutsuzluk skorunun ve ölçümsel Sosyo-demografik veri formunda değişken olarak yaşın, hiçbirinde normal dağılım göstermemiş olmasıdır. Bu değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu, tek örnekte Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiş ve veriler normal dağılıma uygun bulunmamıştır. Araştırma sonucunda, umutsuzluk skorları açısından erkek öğrencilerin skorlarının kadın öğrencilerin skoruna göre daha yüksek olduğu (p0.05).
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine hopelessness and depressive symptoms among university students and their relationship with socio-demographic variables. In this study Beck Hopelessness Scale, Beck Depression Inventory and Socio-demographic Data Form are applied. The research was carried out on 221 volunteer college students who are randomly choosen from 250 college students who study at the University of Üsküdar in Istanbul city. There are 3 invalid counted data. Total of 218 is current survey. Research is coded datas which are obtained from participants. The data is transferred to SPSS 20.00 windows programme and then they are analysed. Data analysis was applied with Mann Whitney U-Test and Kruskal Wallis Test, besides obtaining frequency distributions in the analysis. The reason of why non-parametric tests are not preferred in the analysis is, final output of the research scores of Beck depression and Beck hopelessness and age as a variable in the Socio-demographic data form that any of them did not show a normal distribution in the analysis. Coherence of these variables to the normal distribution examined by the Kolmogorov-Smirnov test in one instance and were found data does not fit to the normal distribution. As a result, hopelessness scores of male students was found higher than the score of female students (p0.05).