Cinsel mitlerin evlilik doyumuna etkisine yönelik nitel bir çalışma
A qualitative research on the effects of sexual myths on marital satisfaction
  1. Tez No: 653162
  2. Yazar: MELİKE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAD DEMİRLİ, PROF. DR. OYA ÖZKARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Mit, Evlilik Doyumu, Cinsel İşlev Bozukluğu, Sexual Myth, Marital Satisfaction, Sexual Dysfunction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Cinsellik; içinde doyumu, uyumu, sosyal rolleri, değer ve yargıları bulunduran bir kavramdır. Net bir şekilde belirlenen kadın ve erkek şemaları cinsel mitleri ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin cinsellik algısı ve sahip oldukları cinsel mitler başarılı ve sağlıklı evlilik yaşantısı üzerinde etkili olmaktadır. Evli bireylerin sahip olduğu cinsel mitler cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilmekte ve çiftlerin evlilikten aldıkları doyumu düşürmektedir. Araştırmada evli çiftlerin sahip olduğu cinsel mitlerin evlilik doyumları üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda bireylerin sahip oldukları cinsel mitlerin sebepleri, bu cinsel mitleri algılayış biçimleri ve evlilik doyumları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu aile danışmanlık merkezine profesyonel destek almak için başvuran 5 gönüllü evli çift oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Kadınlara yönelik cinsel mitler evlilik doyumu ilişkisi.”,“Erkeklere yönelik cinsel mitler evlilik doyumu ilişkisi.”,“Cinselliği sınırlandıran mitler evlilik doyumu ilişkisi”,“Cinsel sorunların evlilik doyumuna etkisi”incelenmesi amacıyla oluşturulmuş“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile bireysel yapılarak ses dosyası olarak kayıt altına alınmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi ve kodlama tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre mitlerin literatüre göre değişip dönüştüğü, evli çiftlerin sahip olduğu cinsel mitlerin, evlilik içinde olumsuz yüklemelere sebep olduğu ve evlilik doyumlarını etkilediği sonuçlar arasındadır. Araştırmada kullanılan cinsel mitlerin sebepleri ve evlilik doyumuna etkisi literatür bilgileriyle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sexuality; It is a concept that includes satisfaction, harmony, social roles, values and judgments. There are clearly defined male and female schemes, sexual myths. Couples' perception of sexuality and their sexual myths are effective on a successful and healthy marriage life. Sexual myths of married individuals can cause sexual dysfunction and reduce the satisfaction of couples from marriage. In the research it was aimed to investigate the effects of sexual myths of married couples on their marital satisfaction. In this context, the causes of sexual myths of individuals, their perception of these sexual myths and their effects on marital satisfaction were investigated. The study group of the research consists of 5 voluntary married couples who applied to the family counseling center for professional support. As a data collection tool,“Personal Information Form”and“Sexual myths for women marital satisfaction relationship.”,“Sexual myths for men, marital satisfaction relationship.”,“Myths limiting sexuality marital satisfaction relationship”,“The effect of sexual problems on marital satisfaction”“Semi-Structured Interview Form”was used. The interviews were made individually using the semi-structured interview technique and recorded as audio files. The data obtained from the interviews were analyzed with content analysis method and coding technique, which are among qualitative research methods. According to the findings of the research, it is among the results that myths have changed and transformed according to the literature, sexual myths of married couples cause negative uploads in marriage and affect their marital satisfaction. The reasons for the sexual myths used in the research and their effect on marital satisfaction were discussed with the literature.