Erişkin evli kadınlarda toplumsal cinsiyet rolü ile cinsel doyumun ilişkisi
The relationship between gender role and sexual satisfaction in adult married women
- Tez No: 427627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YOSMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Toplumsal cinsiyet rolü, Cinsellik, Cinsel doyum, Gender, Gender role, Sex, Sexual satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç:Bu çalışmada DSM-IV tanı kriterlerine göre herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan, 18-65 yaş arasındaki 100 evli kadının toplumsal cinsiyet rolleri ile cinsel doyumları arasındaki ilişki ve bazı demografik değişkenler (yaş, eğitim, eş eğitim, meslek, eş mesleği, çalışma durumu, evlilik süresi, çocuklarının olup olmaması, çocuk sayısı, gelir durumu, evlenme biçimi) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Metod:Katılımcılara“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”,“Golombok- Rust Cinsel Doyum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”verilmiştir. Bulgular ve Sonuç:Araştırmada katılımcıların toplumsal cinsiyet rolleri ile cinsel doyumu arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların toplumsal cinsiyet rolleri bakımından puanları arttıkça, eşitlikçiliğe yaklaşıldıkça cinsel doyumları da artmaktadır. Diğer bir deyişle kadının cinsel doyumu, toplumsal cinsiyet rolleri bakımından eşitlikçi olmasıyla ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims at investigating into the relationship between gender role and sexual satisfaction and some demographic variables (age, education, spouse education, occupation, spouse occupation, work status, duration of marriage, having/not having children, number of children, income, type of marriage) in 100 married women between the ages 18 and 65. Method: The participants were given“Gender Roles Attitude Scale”,“Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction”and“Demographic Information Form”designed by the investigator. Results and Conclusion: A significant positive relationship was found between the gender roles and sexual satisfaction level of the participants. As the scores regarding gender roles increases and the subjects approach egalitarianism, their sexual satisfaction level increases. In other words, the sexual satisfaction of the woman is related to her being egalitarian in terms of gender roles.