Üniversite öğrencilerinde anksiyete duyarlılığı
Anxiety sensitivity of university students
- Tez No: 427642
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete Duyarlılığı, Anxiety Sensitivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin anksiyete duyarlılığını ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmaya Üsküdar Üniversitesinde okuyan 221 öğrenci (169 kadın - 52 erkek) katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylere 'Kişisel Bilgi Formu' ve anksiyete duyarlılığını ölçmek üzere 'Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği-3' (Mantar, 2010) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin fiziksel, bilişsel, sosyal ve anksiyete duyarlılığı genel puanları ortalamalarının katılımcıların, kiminle yaşadığı, yaş, çalışma durumu, medeni durum, psikiyatrik bir hastalık olma durumu, ailede psikiyatrik hastalığı olan birey durumu, sigara kullanma durumu, alkol kullanma durumu, uyuşturucu kullanma durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to measure the anxiety sensitivity of university students. 221 students studying in the University Research Üsküdar (169 women, 52 men) participated. Individuals participating in the study 'Personal Information Form' and to measure the anxiety sensitivity 'Anxiety Sensitivity Scale-3' (Mantar, 2010) was applied. The data obtained in this study using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) were analyzed using the program for Windows 21.0. The difference between the two groups for comparison of quantitative data, t-test, in case of more than two groups in the parameters of the intergroup comparison Unidirectional (One way) ANOVA test and the determination of group differences that cause Scheffe test was used. Students participating in the study of physical, cognitive, social and general anxiety sensitivity of participants average scores, whom lived, age, employment status, marital status, psychiatric disease that status, psychiatric disorders in families with individual status, smoking status, alcohol use, drug use case, there was no significant difference between variables.