The beliefs of tertiary level teachers and students on digital learning
Üniversite hazırlık düzeyi yabancı dil öğretmen ve öğrencilerinin dijital öğrenme üzerine inançları
- Tez No: 699911
- Danışmanlar: PROF. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital öğrenme, öğrenci inançları, öğretmen inançları, dijital öğrenmeye karşı inançlar, digital learning, student beliefs, teacher beliefs, beliefs on digital learning
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dijital öğrenme, teknolojiyi verimli bir şekilde birleştiren teknoloji veya öğretim uygulamasıyla desteklenen bir eğitim aracıdır. Çok çeşitli uygulamaların kullanımını kapsar: karma ve dijital öğrenme. Çeşitli dijital platformlar; öğrencilerin, öğretmenlerin ve kurumların eğitimi aktarması için sağlanmıştır. Dijital öğrenme, farklı alanlarda kullanılabileceği gibi yabancı dil öğretim ve öğreniminde de kullanılabilir. Bu bağlamda, bu öğrenme araçları, öğrencilerin yabancı dil yeterlilikleri ve iletişimleri için yabancı dil becerilerini geliştirmek için kullanılabilir. Dijital öğrenmenin tamamen veya kısmen yabancı dil öğretimiyle uygulanması, öğrencilerin ve öğretmenlerin dijital öğrenmeye yönelik inançlarına ilgi uyandırabilir. Bu çalışma, yükseköğretim hazırlık düzeyindeki Türk öğrenci ve öğretmenlerinin dijital öğrenmeye yönelik yeterlilik, inanç ve tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla iki anket yapılmıştır. Araştırmacı, bir vakıf üniversitesi hazırlık bölümünde okuyan birincil katılımcılar olan 100 orta düzey İngilizce hazırlık öğrencisine ve ikincil katılımcılar olarak, aynı üniversitede çalışan 25 öğretim elemanına farklı bir anket uygulamıştır. Öğrenciler için ilk anket Adnan ve Anwar'dan (2020) uyarlanmıştır. Öğretmenler için anket, araştırmacı tarafından yazılan ve uzmanlar tarafından onaylanan“öğretmenlerin dijital öğrenmeye olan inançları”dır. Sonuçlar SPSS programı ile incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda öğrenci ve öğretmenlerin yabancı dil öğretiminde dijital öğretimle ilgili olumlu inançları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın sonucunda, yabancı dil öğretimini destekleyecek dijital öğrenim ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Digital learning involves any means of education supported by technology or instructional practice that efficiently incorporates technology. A broad variety of practices comprise hybrid and digital learning. Institutions and teachers provide education on a wide range of digital platforms to assists students in learning. Digital learning can be employed in many subjects, including foreign language teaching and learning. These means of learning offer especially significant potential to improve students' foreign language proficiency and communication. The implementation of digital teaching, fully or partly, with foreign language teaching may increase interest in students' and teachers' beliefs in digital learning, and the present study aims to examine the competences, beliefs, and attitudes of Turkish students and teachers at the higher education preparatory level regarding digital learning. For this purpose, two surveys were conducted. The researcher conducted a survey of 100 intermediate English preparatory students, the primary participants, who were studying in a foundation university preparatory department and a different survey of 25 instructors, the secondary participants, who worked at the same university. The questionnaire for the student survey was adapted from Adnan and Anwar (2020). The data collection instrument used for teachers is called 'Teachers' beliefs about digital learning' and was written by the researcher and approved by experts. The results were examined with the SPSS software suite. The results of the present study show that both students and teachers have positive beliefs on digital learning in foreign language education. Based on the results, suggestions for further research are proposed.