Yetişkin yakın ilişkilerde bağlanma stilleri ile kullanılan savunma mekanizmalarının arasındaki ilişki
The correlation between adult attachment styles in close relationships and defense mechanisms
  1. Tez No: 427650
  2. Yazar: ÖZGE SEVİM YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Savuma Mekanizmaları, Attachment Styles, Defense Mechanisms
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsan, diğer pek çok canlıdan farklı olarak doğumu izleyen yıllar boyunca kendisine bakacak birine ihtiyaç duyar. Bu yönden doğadaki en zayıf varlıklardan biri olarak görülebilir. Hayatta kalabilmesi ancak fiziksel, duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarının çok uzun bir süre başkaları tarafından karşılanması ile mümkündür. Tüm bu zayıflığına rağmen insanoğlu varlığını çok güçlü bir şekilde sürdürmektedir. İşte bebek ve bakıcısı (genelde anne) arasında temel ihtiyaçların karşılaması ile başlayan ve birey yetişkin olduğunda bile değişerek devam eden bu sürece bağlanma denmektedir. Literatürde pek çok yazar, erken dönemlerde gelişen bağlanma stilleri ve zihinsel temsillerin, yaşamın daha sonraki dönemlerinde de etkili ve bireylerin romantik ilişki, romantik eş ve benlik değerlendirmelerinde belirleyici olabileceklerine inanmaktadırlar. Temel olarak kaygılı ve kaçınmacı bağlanma stillerine sahip yetişkinlerin ilişkilerinde kullandıkları immatür, nevrtotik ve olgun savunma biçimleri vardır. Bu çalışma ile yetişkin bireylerin bağlanma stilleri ile kullandıkları savunma biçimleri araştırılmıştır. Araştırmaya katılanların %51,3'ü kadın ve kalan %48,7'si erkektir. Örneklem grubunda yer alanların yaşları ise 20 ile 35 arasında değişmekte olup ortalaması 27,5±2,9 yıl olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerden anket (Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ve SBT-40) yoluyla elde edilen verilerin tümü 'SPSS 17.0 for Windows' paket programı ile analize tabi tutulmuştur. Rastgele yöntemle seçilen 150 yetişkin ile yapılan çalışmanın sonucunda; Düşük bağlanma kaygısına sahip kişiler, en çok olgun savunma mekanizmasını, yüksek bağlanma kaygısı olan bireyler, en çok nevrotik savunma mekanizmasını kullanmaktadır. Benzer şekilde, düşük kaçınmacı bağlanma düzeyine sahip bireyler, en çok olgun savunma mekanizmasını kullanmaktadır. Yüksek kaçınmacı bağlanma düzeyine sahip bireyler ise en çok immatür savunma mekanizmasını kullanmaktadır. Yani, olumlu benlik ve olumlu başkaları modeline sahip bireyler olgun savunma mekanizmalarını, olumsuz benlik ve olumsuz başkaları modeline sahip bireyler immatür (olgun olmayan) savunma mekanizmalarını kullanmaktadır. Yani yetişkin yakın ilişkilerde bağlanma stilleri ile kullanılan savunma mekanizmaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Human beings, unlike many other creatures, require someone to take care of himself for many years to come after the birth. From this aspect man can be seen as one of nature's most vulnerable being. In order to survive, her/his physical, emotional and mental needs should be supplied for a very long time by others. Despite all these weaknesses human beings has been survived and is the strongest creature on earth. The process is called attachment which begins between the infant and caregiver (usually the mother) to meet the basic needs and continuous to exist even when the individual becomes adult. In the literature, many writers claim that attachment theory can be used as a base to explain romantic relationships and many aspects of intimate relations. According to these writers, in the early stages of developing attachment styles and mental representations can be decisive in self-evaluation of individuals' romantic relations and romantic partners in the later stages of their life. In literature basically there are two types of attachment styles; anxious and avoidant attachment style and three defense mechanism used together; immature, neurotic and mature. With this study, the correlation between adult individuals' attachment styles and their defense mechanism was examined. %51,3 of participating this research is a woman and the rest of the %48,7 is a man. People which is attended sampling group's ages are between 20-35 and their average is 27,5±2,9 . Individuals who participated in this research by surveying (Personal Information Form, Inventory of Experiences in Close Realationships II and Defense Style Questionnoire-40) all of the date obtained were analyzed with the 'SPSS 17.0 for Windows' package program. The results of the study, which was conducted with 150 randomly selected adults, were as follows; While individuals with low anxious attachment level were using mature defense mechanisms, individuals with high anxious attachment level were using neurotic defense mechanism. Similarly, individuals with low levels of avoidant attachment were using mature defense mechanisms. On the other hand, individuals with high levels of avoidant attachment were using immature defense mechanisms. So, while individuals who have positive self image and positive models of others were using mostly the mature defense mechanisms, individuals with negative self image and negative model of others were using mostly immature defense mechanisms.