Batı Karadeniz bölgesinde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma stilleri ilişkisinin incelenmesi
An investigation of the relationship between social media addiction and attacment styles in the West Black sea region of turkey
- Tez No: 587114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma, Kaygı, Kaçınma, Social Media Addiction, Attacment, Anxiety, Avoiding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırmada Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) çalışması kapsamında Batı Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Batı Karadeniz Bölgesi illerinde yaşayan 18 – 65 yaş arası 2800 katılımcı oluşturmaktadır. Örnekleme seçilen katılımcılar gönüllülük esasına göre araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu araştırmada, yetişkin bağlama stillerini belirlemek amacıyla Fraley ve diğerleri (2000) tarafından geliştirilen ve Türkiye'deki geçerlik ve güvenilirlik çalışması Selçuk ve arkadaşları (2005) tarafından yapılmış olan ''Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II'' (YİYE-II) kullanıldı. Ayrıca sosyodemografik ve davranış etkileme yükü formları veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS-21 kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Sosyal Medya Davranışının Etki yükü üç gruba ayrılmış ve gruplar arasındaki farkın analizinde Tek Yönlü ANOVA Analizi kullanılmıştır. Sosyal medya bağımlılığı (SMB) özelliğine etki edebileceği düşünülen eğitim, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı ve yaş değişkenleri ve çalışmada kullanılan Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ölçeğinin ilişki büyüklüklerini tahmin edebilmek için Lineer Regresyon yapılmıştır. Son olarak ise SMB ile bireylerin bağlanma boyutları arasındaki ilişki tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre çalışmaya katılan bireylerin bağlanma kaygı düzeyleri ile SMB arasında ise pozitif yönde istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Çalışmaya katılan bireylerin kaçıngan bağlanma düzeyleri incelendiğinde ise SMB ile arasında negatif yönde istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the relationship between social media addiction levels and modes of addiction of the people living in the western black sea in the scope of Turkey Addiction Risk profile and Mental Health Chart.2800 participants between the ages of 18- 65 from Western Black Sea Region constitute the samples of the study. The modeling chosen participants have been included in the study on a voluntary basis. In this study, living inventory in close relations, which was developed by Fraley and the others to assess the modes of adult addiction levels and its validity and reliability work in Turkey carried out by Selçuk and his friends has been used. The data of the study has been tested using SPSS-21. Mode of action in the social media behavior has been divided into 3 categories and unilateral Anova analysis has been used in the study of the difference between the groups. Education, gender, marital status, number of children, age variables, which are considered to influence social media addiction and living inventory in close relations scale used in the study to predict the relation size, linear Regression has been given a hand. Lastly, the relation between social media addiction and the extent of addiction of the individuals have been examined using unilateral variance analysis. According to the result of the study, participants of the study show a statistically meaningful relationship between addiction anxiety levels and social media addiction in a positive way. As to the analysis of the participants in terms of avoidant addiction levels, we can see, in a negative way, statistically meaningful relation with social media addiction.