Ultrases-fenton oksidasyon yöntemi ile acid blue 264 boyar maddesinin oksitlenerek renk gideriminin araştırılması
Investigation of colour removal by oxidizing aci̇d blue 264 dye stuff via fenton and ultrasound fenton oxidation
- Tez No: 427745
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İleri Oksidasyon, Fenton oksidasyon, Ultrases fenton, Boyalı Atık su, Acid Blue 264, Advanced Oksidation, Fenton Oxidation, Ultrasound Fenton, Dye Containing Wastewater, Acid Blue 264
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışması kapsamında laboratuar koşullarında Acid Blue 264 boyası ile hazırlanan sentetik tekstil atık suyunun fenton ve ultrases fenton prosesi yöntemiyle arıtımı araştırılmıştır. Bu amaçla yapılan deneysel çalışmalar kapsamında renk ve KOİ giderim parametreleri incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre fenton oksidasyon metodu için optimum şartlar pH=3,5, H2O2 konsantrasyonu=125 mg/L, demir iyonu konsantrasyonu 180 mg/L, reaksiyon süresi= 75 dakika olarak belirlenmiştir. Belirli bir süre çökelmesini bekleyip alınan numunelerin renk giderim verimleri 643 nm'de % 88,425 ve KOI giderim verimi % 76 olarak bulunmuştur. Ultrases fenton oksidasyon metodu için ise 20 kHZ ultrasonik frekans altında, optimum pH=3,5, H2O2 konsantrasyonu=100 mg/L, demir iyonu konsantrasyonu 180 mg/L, reaksiyon süresi= 45 dakika olarak kaydedilmiştir. Belirli bir süre çökelmesini bekleyip alınan numunelerin renk giderim verimleri 643 nm'de % 96,62 ve KOI giderim verimi% 88,5 olarak bulunmuştur. Acid Blue 264 boyalı atık suyun renk ve KOİ giderimi için fenton ve ultrases fenton oksidasyonu metodlarından elde edilen verimler kıyaslanmıştır. Sonuç olarak ultrases fenton oksidasyon yöntemi ile en iyi giderim verimi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis, treatment of synthetic textile wastewater prepared by Acid Blue 264 dye stuff by fenton and ultrasound fenton oxidation method was investigated under the laboratory conditions. According to experimental results, the colour and the COD removal parameters was investigated and the optimum conditions was found as pH 3,5, 125 mg/L of H2O2 concentration, 180 mg/L of ferrous ions concentration, and 75 min. of reaction time for Fenton process. After a certain sedimentation time, the color removal efficiency was obtained % 88,425 for 643 nm and the COD removal efficiency was calculated % 76. The optimum conditions were found as pH 3,5, 100 mg/L H2O2 concentration, 180 mg/L ferrous ions concentration and 45 min of reaction time for Ultrasound Fenton process under 20 kHz ultrasonic irradiation. After a certain sedimentation time, the color removal efficiency was obtained % 92,825 for 643 nm and the COD removal efficiency was calculated % 88,5. The fenton oxidation process was compared to ultrasound fenton oxidation process for the colour and COD removal of the Acide Blue 264 dye containing wastewater was used in the experimental studies. At the end of study, the optimum removal efficiency was obtained via ultrasound fenton oxidation process.