Bazı heterosiklik schiff bazlarının n-asetil türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve in-vitro antioksidan özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization of n-acetyl deri̇vari̇ves of some novel heterocycli̇c schiff base and investigation of in-vitro antioxidant properties
- Tez No: 427981
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, 5-Dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, asetillendirme, antioksidan
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiştir. Sonra bu bileşiklerin,2-hidroksi-3-metoksibenzaldehidin trietilamin varlığında p-metoksibenzoil klorür ile reaksiyonundan sentezlenen 2-(p-metoksibenzoksi)-3-metoksibenzaldehid ile muamelesinden 6 adet 3-alkil(aril)-4-[2-(p-metoksibenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşikleri elde edilmiştir. Çalışmanın orjinal bölümünde, 3-alkil(aril)-4-[2-(p-metoksibenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin asetik anhidrid ile reaksiyonundan 6 adet yeni 1-asetil-3-alkil(aril)-4-[2-(p-metoksibenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşikleri elde edilmiştir. Çalışmanın orjinal bölümünde ikinci olarak, sentezlenen 6 yeni bileşiğin yapıları IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Ayrıca, bileşiklerin UV spektrumları alınmış, max değerlerine karşın gelen değerleri hesaplanmıştır. Daha sonra çalışmada sentezlenen 6 yeni bileşiğin üç farklı yöntemle (indirgeme gücü, serbest radikal giderme aktivitesi ve metal şelat aktivitesi) antioksidan aktiviteleri incelenmiş, grafikleri çizilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly six 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. Then, from the reactions of these compounds with 2-(p-methoxybenzoxy)-3-methoxybenzaldehyde, which was synthesized by the reaction of 2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde with p-methoxybenzoyl chloride by using triethylamine were investigated and six3-alkyl(aryl)-4-[2-(p-methoxybenzoxy)-3-methoxybenzylidenamino]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained. In the originaly section of the study, 3-alkyl(aryl)-4-[2-(p-methoxybenzoxy)-3-methoxybenzylidenamino]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were treated with acetic anhydride and sixnovel 1-acetyl-3-alkyl(aryl)-4-[2-(p-methoxybenzoxy)-3-methoxybenzylidenamino]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one were synthesized. In the second part of the study, the structures of six new compounds were characterized by using IR, 1H-NMR, 13C-NMR spectra. Furthermore, UV spectrums of seven new compounds were investigated and λmax and ε values were calculated. In the final step of the study, six new compounds synthesized were analyzed for their antioxidant activities in three different methods (reducing power, free radical scavenging and metal chelating activity), were drawn their graphs and their results were interpreted. Key Words4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one, Schiff Base, acetylation, antioxidant