Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarına Türk halk hikâyelerinin etkileri
Effects of the Turkish folk tales on Ahmet Mithat Efendi's novels
- Tez No: 428099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat Edebiyatı, Türk Halk Hikâyeleri, Realist Halk Hikâyeleri, Türk Romanı, Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat Literature, Turkish Folk Tales, Realistic Folk Tales, Turkish Novel, Ahmet Mithat Efendi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk roman örnekleri 19. yüzyılda görülmeye başlamıştır. Bu yüzyılla birlikte yeni bir tür olarak ortaya çıkan roman, Türk edebiyatında gelişimini sadece Batı edebiyatlarının etkisiyle değil kendi kültürünün izleriyle de sürdürür. Özellikle sözlü kültür ürünleri arasında yer alan destan, masal ve halk hikâyeleri bu tür üzerinde önemli izler bırakır.“Ahmet Mithat Efendi'nin Romanlarına Türk Halk Hikâyelerinin Etkileri”başlıklı bu tezde, Türk romancılığı açısından büyük öneme sahip olan Ahmet Mithat Efendi'nin yazmış olduğu romanlarıyla Türk halk hikâyeciliği içerisinde yer alan realist halk hikâyeleri arasında karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Yapılan bu karşılaştırma ile Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarındaki halk hikâye geleneği bakımından metinler arasında bulunan benzerlik ve izlerin tespitine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish literature the first Western sense novel examples started to seen in 19th century. With this century, come up as a new type, novel; it's development process in Turkish literature, is not only with the Western literature's influence but also with it's own cultures' traces. Especially, among the oral culture products epopee, tale and folk tales have a very big impress on it.“Effects of the Turkish Folk Tales on Ahmet Mithat Efendi's Novels”title in this thesis, With novels written by Ahmet Mithat Efendi who has a major importance in Turkish novelists and between in Turkish folk tales“realistic folk tales”has made a comparative study. With this comparison,it has tried to determine in Ahmet Mithat Efendi's novels' the tradition of folk tale elements' similarities and marks between the texts.