Santimantalizm akımı ve N.M. Karamzin'in 'Zavallı Liza' eserindeki 'Küçük İnsan' teması (Türk öğrencisinin bakış açısıyla)
Sentimentalism and the theme ' Little Man' in the story 'Poor Lisa' of n. m. karamzin (From the point of view of the Turkish student)
- Tez No: 428115
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAVAT AIUPOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: N.M. Karamzin, santimantalizm, küçük insan, Zavallı Liza, N.M. Karamzin, sentimentalism, little person, Poor Liza
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızın ilk bölümünde eserleriyle yaşadığı döneme damgasını vurmuş ve kendinden sonra gelen edebiyat akımını büyük derece etkilemiş olan N.M.Karamzin'in hayatını ve etkisi altında olduğu santimantalizm akımını; ikinci bölümde ise yine santimantalizm akımının etkisiyle kaleme aldığı 'Zavallı Liza' eserini ve Rus edebiyatında yazar tarafından ortaya çıkarılan 'küçük insan' temasını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. N.M. Karamzin 18. yy'ın sonu 19. yy'ın başındaki dönemde edebi faaliyetlerini sürdürmüştür. Yazarın edebi kimliğinin dışında tarihçi yönü de onun Rus okurlarındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Yazar ilk önce mason çevrelerinin etkisiyle edebiyata ilk adımını atmış daha sonra bu çevreden uzaklaşarak kendisinde var olan yetenekleri ortaya çıkarabilme başarısı gösterebilmiştir. N. M. Karamzin O dönemde edebiyatta hâkim olan santimantalizm akımını en etkili bir şekilde uygulayan yazarlar arasındadır. Yine N.M. Karamzin sayesinde Rus edebiyatında ilk defa köylü bir kişi eserde ana kahraman olmuş ve böylelikle etkisini o dönemden günümüze kadar sürdürmeyi başarabilen yeni bir tema yani 'küçük insan' teması ortaya çıkmıştır. Tezimizde ilk önce büyük yazarın yaşamına, yaşamı boyunca ilgilenmiş olduğu alanlara, santimantalizm akımı ve özelliklerine bakacağız. Daha sonra yazarın 'Zavallı Liza' adlı eserinde bu akımı ve 'küçük insan' temasını işleyişini inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study, we are going to analyze the life of N.M. Karamzin, who stood out in the time he lived and influenced the following literary style, and the movement of sentimentalism, which he was under the influence of; and in the second part, we are going to analyze the story“Poor Liza”, which he also wrote under the influence of the sentimentalist style and theme of“Little Person”that was put into the Russian literature by the author himself, in detail.N.M. Karamzin was continuing his literary works by the late 18th century and the early 19th century. Being a historian besides a literary author, helped him get accepted easier by Russian readers. The author first stepped into literature by the effect of mason surroundings around him but later got apart from that surrounding and was able to explore his own talent and strengths. N.M. Karamzin is one of the authors who applied the movement of sentimentalism which was dominant in literature at the time. All thanks to N.M. Karamzin, for the first time in Russian literature, a peasant became the main character in a story and a new theme called“Little Person”appeared and has been able to exist up till present day. First in our thesis, we are going to look at the life of the author, the fields he was interested in throughout his life, the movement of sentimentalism and its features. Later, we are going to study this movement in the story“Poor Liza”and the process of the theme“Little Person”.