Çağdaş Rus dilindeki ismin -in hali ile kullanılan edatlar (Türk öğrencisinin bakış açısıyla)
Contemporary Russian prepositions in the genitive (In the view of Turkish students)
  1. Tez No: 428120
  2. Yazar: ÇİĞDEM DADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rusça, Türkçe, Edat, İsmin –in Hal Eki, Russian, Turkish, Preposition, Russian Genitive
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızın konusunu, Türk öğrencisinin bakış açısıyla, Çağdaş Rus dilindeki İsmin –in hali ile kullanılan edatlar oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı, Rus dilini yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin en çok sorun yaşadıkları Rusça dil bilgisi yapılarından birisi olan“İsmin –in haliyle kullanılan edatlar”konusunu kullanım şekilleri, genel özellikleri ve örnekleriyle birlikte ele almak ve bu konuda öğrencilere yardımcı olabilecek bir kaynak ortaya koymaktır. Öncelikli olarak çalışmamızda edat kavramı Türkçe ve Rusça dil bilgisi kuralları kapsamında incelenmiş, her iki dildeki benzerlikler veya farklılıklar ortaya konulmuştur. Türkçe ve Rusçadaki ismin halleri kıyaslamalı olarak ele alınmıştır. Daha sonrasında çalışmamızın esas konusunu oluşturan, Rusça ismin hal ekleri arasında en kapsamlı hal eki olarak değerlendirilen, fakat biçimsel veya anlamsal olarak Türkçe dil bilgisiyle tam olarak örtüşmeyen“Родительный Падеж”İsmin –in hal ekine ve söz konusu hal ekiyle birlikte kullanılan edatlara yer verilmiştir. Söz konusu hal ekinde kullanılan edatların Türkçedeki karşılıkları ve dil bilgisel nitelikleri açıklayıcı örneklerle birlikte verilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda Türkçe ve Rusça kaynaklar kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve incelenmiştir. Yerli ve yabancı dilbilimi kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. kaynaklardan faydalanılmıştır. Sonuç olarak; çalışmamız Rusça öğrenen veya öğrenmek isteyen öğrenciler için önemli bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis constitute contemporary Russian prepositions in the genitive (in the view of Turkish students). The purpose of our thesis, to handle with usage patterns, with general properties and with the examples, the subject“The prepositions in the genitive”which is one of the most experienced Russian grammar structure problem for Turkish students learning Russian as a foreign language and put forward a resource that can help students. Firstly, in our thesis the concept of Turkish and Russian preposition grammar rules have been examined, the similarities and differences in both languages have been revealed. The cases of the name in Turkish and Russian are dealt with comparatively. Then, have been mentioned Russian genitive, that constitute main subject of our thesis, which is regarded as the most comprehensive case between the Russian cases of the noun, but formally and semantically do not exactly match with the Turkish grammar. Equivalents of prepositions in Turkish which is used in this case of noun and grammatical attributes have been tried to give with illustrative examples. In this case, Turkish and Russian sources have been checked and analyzed comprehensively. We have benefited from the sources, as domestic and foreign linguistic books, encyclopedias, dictionaries, etc. As a result, our thesis will be an important source for students, who learn and want to learn Russian.