Hedonik (Hazcı) tüketim davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A study on evaluation of factors being effective on hedonic consumption behaviours
- Tez No: 428141
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Hazcılık (Hedonizm), Üretim-Tüketim, Liberalizm, Tüketim Toplumu, Economics, Hedonism, Production-Consumption, Liberalism, Consumption Society
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsanoğlu var olduğu günden beri ekonomi ve ekonomik ilişkiler var olmuştur. İlkçağdan modern kapitalist döneme kadar var olan bu ilişki biçim değiştirmiş ancak yine de insan ilişkilerinin merkezinde yer almıştır. Ekonomi karşılıklı al-ver ilişkisi içinde değerlendirilmiş olup üretim ve tüketim ilişkileri çağın kültürel ve teknolojik değişimlerine göre biçim değiştirmiştir. Araştırmamızın birinci bölümünde İlkçağ, Ortaçağ ve Modern Kapitalist ekonomilerinde, kültürel ilişkilerden toplumsal yapılara ve bu yapılara uygun siyasi düşüncelere yer verilerek özellikle üretim ve tüketim ilişkileri liberal bir çerçeveden değerlendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde özellikle tezimize ismini veren ve tüketici için çok güçlü bir motivasyon oluşturan hazcılık (hedonizm)'ı felsefi ve psikolojik açıdan kuramsal yönleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm de ise tüketicilerin hazcı (hedonist) davranışlarını ölçmek için Arnold ve Reynalds (2003) tarafından geliştirilen ve toplamda 28 sorudan oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Ölçek 465 kişi üzerinde Erzurum ilinde AVM müşterisi olan kişiler üzerinde uygulanılmıştır. Elde edilen bilgiler SPSS yardımıyla analize tabi tutulmuş aldığımız sonuçlar çeşitli şekillerde değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler AVM müşterisi olan tüketicilerin çeşitli tüketim eğilimlerini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Economics and economic relations have existed since the date human beings started to exist. This kind of relation type, which existed since the first age until the capitalist age, changed its form, yet it took place in the center of the human relations. Economics was assessed in the scope of take-give and production and consumption relations changed in accordance with the cultural and technological changes of the age. In the first part of the study, production and consumption relations have been tried to be evaluated with a liberal view by giving place to factors from cultural relations to social structures. In the second part, giving the thesis its name and forming a very strong motivation, hedonism has been philosophically and psychologically evaluated in theoretical terms. In the third part, a scale, which was developed by Arnold and Reynalds (2003) in order to measure the hedonist behaviors of the consumers and consisting of 28 questions, was used. The scale was applied on 465 mall customers, in Erzurum. The data obtained was analyzed with the help of SPSS and the results were assessed in various ways. The data obtained has revealed various consumption tendencies of mall customers.