Güzel sanatlar eğitiminin yeni medya teknolojileri bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of fine arts education in the context of new media technologies
- Tez No: 951225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİZ MÜGE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Education and Training, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, yeni medya teknolojileri, güzel sanatlar eğitimi, nitel araştırma, odak grup, New media, new media technologies, fine arts education, qualitative research, focus grou
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, güzel sanatlar eğitiminde yeni teknolojilerin kullanımına yönelik olarak eğitimcilerin deneyim ve görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma deseninden odak grup yöntemine dayalı olarak yapılandırılan çalışmada, sanat eğitimi alanında görev yapan 7 resim ve 7 müzik öğretmenleriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun teknolojiyi eğitim sürecinde destekleyici bir unsur olarak gördüğünü, ancak sanat eğitiminin özünde yer alan duygusal, sezgisel ve uygulamalı yönlerin teknolojik araçlarla tamamen karşılanamayacağı görüşünü benimsediklerini ortaya koymaktadır. Katılımcılar, teknolojinin özellikle teorik bilgi aktarımı, dijital sanatçı örneklerinin sunumu, müze gezileri ve kaynak erişimi gibi alanlarda işlevsel olduğunu; ancak yaratıcı üretim, estetik deneyim ve el becerilerinin gelişimi gibi uygulamalı süreçlerde sınırlı katkı sağladığını belirtmişlerdir. Ayrıca, dijital araçların bilinçsiz kullanımının yaratıcılığı baskıladığı, öğrencilerde zihinsel tembelliğe yol açtığı ve özgün üretimi olumsuz etkilediği vurgulanmıştır. Bununla birlikte, günümüz öğrencilerinin dijital kültürle iç içe büyüdüğü gerçeği göz önüne alındığında, öğretmenler geleneksel sanat eğitimiyle teknolojinin dengeli biçimde entegre edilmesinin gerekliliğine dikkat çekmişlerdir. Katılımcılar, teknoloji okuryazarlığı becerilerinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini ve bu sürecin öğretmen rehberliğinde yönlendirilmesinin önemini dile getirmiştir. Sonuç olarak bu araştırma, güzel sanatlar eğitiminde yeni teknolojilerin pedagojik süreçlere entegrasyonu konusunda çok yönlü bir bakış açısı sunmakta; uygulama ve kuramsal vi aktarım arasında denge gözeten bir eğitim modeline duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Araştırma, sanat eğitiminin nitelikli biçimde sürdürülebilmesi için teknolojinin insan merkezli, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi destekleyecek biçimde kullanılmasının önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine educators' experiences and perspectives regarding the use of new technologies in visual arts education. Utilizing a qualitative research design based on the focus group method, data were collected through semi-structured interviews conducted with seven visual arts and seven music teachers. The findings reveal that most educators perceive technology as a supportive tool in the educational process; however, they emphasize that the emotional, intuitive, and practice-based aspects intrinsic to art education cannot be fully addressed through technological means. Participants noted that technology is particularly functional for delivering theoretical content, presenting digital examples of artists, organizing virtual museum visits, and accessing resources. Conversely, they reported that its contribution remains limited in creative production, aesthetic experience, and the development of manual skills. Moreover, teachers expressed concerns that unconscious use of digital tools may suppress creativity, foster mental passivity, and hinder original artistic production. Given the fact that today's students are immersed in digital culture, educators underscored the necessity of a balanced integration of traditional and technological approaches in art education. They also emphasized the importance of cultivating digital literacy skills from an early age under the guidance of teachers. In conclusion, this research offers a multidimensional perspective on the integration of new technologies into pedagogical practices in visual arts education. It highlights the need for an educational model that balances practical application with theoretical transmission, and emphasizes the importance of employing technology in ways that support human-centered, creative, and critical thinking processes in art education. viii