Modern sanatta minimal mekan çözümlemeleri
Minimal space analyzes in modern art
- Tez No: 428146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHAMMET TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimal, Minimalizm, Mekân, Minimal, Minimalism, Space
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlığın yaşamının her safhasında gelişen ve değişen yaşayış biçimi, toplumların sanat anlayışlarında da etkili olmuştur. Bu değişim ve gelişim dahilinde sanatsal anlamda yeni bir şeyler arayışı ve en azla çok şey anlatma düşüncesi Minimalizm akımının doğumuna ortam hazırlamıştır. Anlatılmak istenilen şeyin sadece anlatılana karşılık gelen bir anlam içermesinin yanı sıra sembolleşmeyen bir anlatıma dayanması Minimalizm'i diğer sanat akımlarından ayırmıştır. Yenilik arayışıyla terk edilen tuvalin sınırlandırıcı alanı yerini daha geniş alanlara bırakmıştır. Bu durum da gerçek mekânın sanata dahil olmasına olanak sağlayan bir durum meydana getirmiştir. Bu tezin amacı, az şeyle çok şey anlatma düşüncesiyle ortaya çıkan minimal anlayışın ve onun temsilcilerinin sanata, sanat eserine bakış açılarının sebeplerini ve bu minimal anlayışın mekânsal anlamda kendini nasıl gösterdiğini araştırmaktır. Bu amaçla Minimalizm, mekân gibi kavramlara, Minimalizm'in temsilcilerine ve bu temsilcilerin eserlerine değinilerek, Minimalizm akımının sanatçıların eserlerine mekân-eser ilişkisi kapsamında etkileri anlatılmaktadır. Döküman analizi tekniği kullanılarak hazırlanan araştırmada Minimalizm'le sanatçıların farklı malzemelere yönelerek endüstriyel anlamda eserler ürettikleri ve farklı mekân çeşitlemelerinin eserlerine dahil ettikleri görülürken, eserlerde gerek espasın gerekse yüzeyin mekânda kullanımı, mekân çözümlemelerinde minimalist etkiler olduğunun sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing and changing life style at all stages of people's lives, has also been influential in art perception of society. Within this change and development ,in the artistic perception and the quest for something new and thought to tell more with less has prepared the birth of the Minimalism.It is distinguished Minimalism from other art movement is besides described is has mean to be described,also not based on symbolic expression. Abandoned canvas' limiting space with novelty seeking was replaced with a larger area. This situation has created a situation occurs which allows the inclusion in real space of art. The aim of this thesis, investigate point of view to art and work of art in minimal perception and its represantative,and the reasons of this view and how shows itself in spatial undrestanding with thought to tell more with less. For this purpose, with referring concepts such as space, Minimalism, representatives of Minimalism and the works of these representatives, effects of Minimalism on this artists' works at scope of space-work relationship are explained. On research prepared by using document analysis technique concluded , artists produce works in industirial sense by focusing on different materials with Minimalizm and they include different spatial diversities in their works and there are minimalist touch in their spatial analyzes.