Turizm uydu hesapları (TSAs) yöntemi (Erzurum ölçeğinde bir uygulama)
Touri̇sm satelli̇te accounts (TSAs) method (Case study in Erzurum economy)
- Tez No: 428167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekonomik Etkiler, Turizm Uydu Hesapları, Erzurum, Tourism, Economic Effect, Tourism Satellite Acount, Erzurum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, turizmin Erzurum ekonomisindeki yeri ve öneminin detaylı ve tahlili analitik bir biçimde incelenmiştir. Ayrıca, ekonomik etkisinin tespit edilmesi ve araştırmacılar ile politika uygulayıcılarının istatistiki bilgi ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır. Çalışma, Erzurum il merkezindeki işletme ve yatırım belgeli turizm işletmelerinde konaklayan turistlerin tüketim harcamaları ve aynı işletmelerin ürettikleri turistik ürünler ile sınırlandırılmıştır. Çalışma Turizm Uydu Hesapları Yöntemi ile yapılmıştır. Yöntem yerli ve yabancı turistlerin harcamalarının tespiti ve sınıflandırılması suretiyle, standart turizm uydu hesapları tablolarının oluşturulması ve bu verilerin tipik turizm işletmelerine yönelik girdi-çıktı anketlerinden elde edilen verilerle uyumlaştırılması esasına dayanmaktadır. Veri toplama aracı olarak anketörler kullanılmış 1324 turist ve 14 işletmeye yönelik anket gerçekleştirilmiştir. 2015 yılı itibariyle, turizm endüstrisinin üretimi piyasa fiyatlarıyla 75.9 milyon TL olarak gerçekleşirken, toplam iç turizm tüketimi 127.4 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to investigate the importance of tourism in the economy of Erzurum city in a detailed and analytical way. It is aimed to determine the economical effects of tourism industry and provide the researchers and political analysts with the required statistical information. This study is limited to the consumption expenditures of the tourists accommodating in tourism establishment and investment registration and to the touristic products produced by the same establishment which are operating in the province capital. Tourism Satellite Accounts (TSAs) method was used in this study. In this method the expenditures of inbound and domestic tourists are registered and classified. The standard tourism account tables were created and analyzed according to the data and the information gathered from tourism establishment questionnaires. The information was acquired through 1324 questionnaire filled by tourists and 14 establishments were included. This research was conducted in 2015. The estimation of tourism industry production expenditure was 75.9 million Turkish Liras in Erzurum and the total domestic tourism consumption was 127.4 million Turkish Liras.