Osman Bedrüddîn Erzurûmî'nin hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı
Bedrüddîn Erzurûmî Osman's life, works and understanding of sufi
  1. Tez No: 428173
  2. Yazar: AHMET ZİYAUDDİN KARAKURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tarikat, Nakşibendiyye, Mysticism, Priory of Nakşibendiyy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İslâm dini vahdet inancına göre şekillenmiştir. Her şeyin yaratıcısı Allah'tır. Bu dünya ise insanın imtihana tutulduğu bir âlemdir. İslam dini itikadı bu kadar net belirlendiği halde bu inanç içinde Hz. Peygamber'den sonra fikri ayrılıklar görülmeye başlanmıştır. Esasen bu ayrılıklar İslam dininin karekteristiği üzerine olmayıp ibadet ve taatin uygulanışı konusunda farklı görüşlerin ileri sürülmesiyle tarikatler ortaya çıkmıştır. Her tarikatın kendine mahsus usulü, adabı vardır ve nice büyük âlimler bu tarikatler içinde yetişmiştir. Bu âlimlerden biri de Nakşibendiyye tarikatı içinde yetişen Osman Bedrüddin Erzurûmî'dir. Çalışmamız Harput ulemasından büyük bir zat olan Osman Bedrüddin Erzurûmî'nin hayatı eserleri ve tasavvuf anlayışı üzerine şekillenecektir. İmam Efendi adıyla da anılan bu büyük alimin bağlı bulunduğu tarikat anlayışına yer verilecektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osman Bedrüddin Erzurûmî'nin hayatı, çevresi ve yetişmesi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Erzûrûmî'nin tasavvuf anlayışı irdelenmiştir. Tasavvufun ne olduğu ve müellifimizin tasavvufa bakış açısına yer verilmiştir. Yine aynı bölüm içinde bu zatın bağlı olduğu tarikat anlayışına ve bu tarikatın özelliklerine yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümü ise Erzurûmî'nin eserlerinin özünü ihtiva etmektedir. Görüşlerinin ifade bulduğu eserleri onun tanınmasında başlıca kaynak olarak ele alınmıştır. Osman Bedrüddin Erzurûmî'nin hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışının konu edildiği bu çalışmada, Erzurûmî'nin tasavvuf felsefesi ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unity has been shaped by the faith of Islam. Creator of all things is God. If this world is a universe where people kept trial. Islamic religious beliefs even though this belief is so well defined in Hz. The Prophet began to happen after the separation. These differences emerged within the sect and human effort has been made to allocate the path of God. Each sect's peculiar style, there are manners and nice big scholars have grown up in this cult. One of these scholars, in order to Nakşibendiyy Osman Bedrüddin Erzurumica is grown. A great person to work with experimental stages Harpoot ul Bedrüddin Erzurûmî'n Osman's life and works will be determined on Sufism. Referred to by the name of this great Imam Effendi ulama will be given to understanding the particular sect. The study consists of three parts. In the first part Osman Bedrüddin Erzurûmî'n life, there is information about the environment and upbringing. Sufism is examined in the second part of Erzurûmî'n. What is mysticism and Sufism great person's point of view is presented. In the same section, the cult that is connected to the understanding of this great ulema and is given to the characteristics of this sect. If the last chapter contains the essence of the works of Erzurûmî'n. Found that the expression of opinions in recognition of his major works are discussed as the source. Osman Bedrüddin Erzurûmî'n life, works and has been the subject of Sufism in this study were asked to put forward the philosophy of Erzurûmî.