Spor alanında Türk idari teşkilat yapısı
Turkish administrati̇ve organizati̇on in the sports field
  1. Tez No: 428194
  2. Yazar: TOLGAHAN ŞAFAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Futbol Federasyonu, UyuĢmazlık Çözüm Kurulu, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Turkish Football Federation, Dispute Resolution Committee, Football Federation Arbitration Committee
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde spor, her ülkede birçok Ģekilde icra edilmektedir. Her yerde ve herkes tarafından yapılmakta olan sporun neredeyse bütün çeĢitlerinin birden fazla kiĢi ile birlikte yapılması gereği de beraberinde sporun belli bir teĢkilatlanma ile yürütülmesini zorunlu kılmıĢtır. Devletin bir kamu hizmeti olarak gördüğü ve üstlendiği spor faaliyetlerinin zamanla bağımsız federasyonlarca yürütülmesinin daha yararlı olacağı düĢüncesi neticesinde spor alanındaki mevzuat, çeĢitli zamanlarda ve Ģekillerde değiĢtirilmiĢ ve spor faaliyetlerinin genel idare dıĢına çıkarılarak yürütülmesi sağlanmıĢtır. Bu çalıĢma ile öncelikle spor faaliyetlerinin teĢkilatlanma yapısındaki değiĢiklikler, tarihsel süzgeçten geçirilerek anlatılmıĢtır. Daha sonra bağımsız spor federasyonları, tahkim kurulları ve özellikle de Türkiye Futbol Federasyonu, bazı temel organları ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun Türk idari teĢkilatı içerisindeki yeri incelenmiĢtir. Türkiye Futbol Federasyonu'nun bağımsız, atipik bir otorite olmasındaki nedenler geniĢ bir alana yayılarak anlatılmıĢ, Türkiye Futbol Federasyonu UyuĢmazlık Çözüm Kurulu ile Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun idari yapısı, iĢleyiĢi ve verdikleri kararların hukuki niteliğinden ayrıntılı olarak bahsedilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Today, sport has been performed in a wide range in every country. The fact that almost all varieties of the sport done everywhere and by everybody need to be done by more than one person has brought about the requirement of carryying out the sports in a specific organization. As a result of the idea that sports activities, which state regards and undertakes as a public service, can be conducted by independent federations will be better, the legislation in the sport field has been changed invarious times and forms, and sport activities have been provided to be conducted by excluding from the governing of general administration. In this study, firstly the changes of the sport activities' organizational structure have been discussed in historical context. Then, more independent federations, related arbitration to committees and especially Turkish Football Federation (TFF), some of its basic organs and the place of TFF within Turkish administrative organization have been examined. The reasons for TFF's being independent atypical authority have been given by spreading them on a large area, and the administrative and operational structure of TFF Dispute Resolution Committee with TFF Arbitration Committee and the legal characteristic of their decisions have been mentioned.