Kapitalist rekabetçi birey temsili: Survivor All Star
Capitalist competitor i̇ndividual rebresentative survivor all star satire
  1. Tez No: 428197
  2. Yazar: AYBEN GÜRBOSTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Birey, Kapitalizm, Kültür Endüstrisi, YarıĢma programları, Survıvor All Star, individual, Capitalism, Culture Ġndustry, Competitions Program, Survivor All Star
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kapitalizm on altıncı yüzyıldan itibaren kendini gösteren, on dokuzuncu yüzyılda zirveye ulaĢan ve bugünün dünyasında merkezde konumlanarak, insanları yönlendiren, onlara rekabet duygusunu aĢılayan sosyoekonomik ve ideolojik sistemdir. Bu sistem, kitle iletiĢim araçlarını kullanarak, görünürlük kazanmakta ve insanları daha çabuk etkisi altına almaktadır. Bu bağlamda çalıĢmanın temel amacı, kapitalist sistemin özelliklerinin, televizyondaki yarıĢma programlarında oldukça etkili bir Ģekilde kullanılıyor olduğunu göstermektir. Kapitalist sistemin özellikleriyle kurgulanan yarıĢma programları, seyircilere büyülü bir dünya sunmaktadır. Seyirciler ise, izledikleri bu yarıĢma programlarıyla birlikte, hayatı bu programların devamı gibi algılamaktadırlar. Bu durumun elbette belirli bir amacı vardır. O da kapitalist egemen yapının çıkarlarına hizmet etmektir. Bu tarz programlarla birlikte kitleler, kapitalist sistemin özellikleri aracılığıyla istenilen Ģekilde yönlendirilebilmektedir. ÇalıĢma iki bölümden oluĢmaktadır. Ġlk bölümde öncelikle birey kavramından yola çıkılarak; gelenek, modernleĢme, modernite ve modernizm kavramları hakkında bilgiler verilmiĢtir. Devamında geleneksel toplum ve modern toplum yapıları ortaya konularak, bireyin bu toplumlardaki konumları değerlendirilmiĢtir. Sonrasında kapitalist sistemin ortaya çıkıĢı, üretim tarzının özellikleri ve kapitalist birey kültürü ve onun belirleyici nitelikleri açıklanmıĢtır. Ġlk bölümün son kısmında ise, kültür endüstrisi ve televizyonun kapitalist üretim mantığıyla nasıl Ģekillendirildiği gösterilmiĢtir. Ġkinci bölümde ise; yarıĢmanın genel özellikleri verilerek, kapitalist sistem özellikleri bağlamında ele alınacak“Survıvor All Star”yarıĢma programı, çözümleme metoduyla incelenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Capitalism is the soclo-economic and the ideological system which has shown itself from 16th century, reached the top, conducted people by being in the center of the current World and instillied them rivalry feeling. This system acquires visibility and affects people more quickly by using mass communicaiton devices. In this context, the main aim of this study is to show that the attributes of the capitalist system are used effectively in the competitions on TV. The competitions that are edited with the attributes of the capitalist system present a magical World to the audiences. And the audiences perceive the life as the continuation of these competitions due to these competition programms they watch. Of course this case has a specific purpose. Ġt is to servet he purpose of the benefits of the capitalist dominant structure. Together with this kind of competition programms, the masses can be conducted as desired via capitalist system attributes. The study consists of two parts. In the first parts firstly starting from the“individual”concept; informations about modernization, modernity and the modernism concepts have been given. Then by putting forty the traditional and modern society structures, the positions of the individual in these socities have been evaluated. After that, the emerge of the capitalist system, the features of the production style and capitalist individual culture and its decisive attributes have been expressed. At the last section of the first part, it has been shown how they have been shaped with culture industry and capitalist production logic of the TV. Ġn the second part; by having been given the general attributes of the competition, the“Survivor All Star”competition which has been dealed in terms of capitalist system features, have been examined with analysis method.