Küresel firmaların reklam stratejileri bağlamında yerel pazarlarda kültürel unsurların kullanımı üzerine bir inceleme
Research about use of cultural factors in local markets related to global company advertising strategies
- Tez No: 428200
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TELLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Küresel Reklamcılık, Kültür, Glokalizm, Coca Cola, McDonalds, Global Advertising, Culture, global/local, Coca Cola, McDonalds
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Hızlı bilimsel ve teknolojik değişim, ekonomide küresel ölçekte bir işleyişi beraberinde getirmiştir. Kitlesel üretim ve ulusötesi şirket yapılanmaları, pazarlama ve dağıtım süreçlerinde tüm dünya çapında genişlemeye neden olurken yaşanan dönüşümler, reklamcılık anlayışına da yansımıştır. Küresel ölçekte planlanan ve hedef kitlesi ile buluşturulan reklam uygulamalarında“yerel'' ve ”kültürel'' unsurlar ağırlıklı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Her bir ulusun kültürel örüntülerinin farklı olması, reklamcılık alanında, pazarlanması planlanan ürünün piyasada benimsenmesini kolaylaştırıcı stratejiler geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Her ülkeye ve topluma özgü olan, o ülkelerin kültürel dokularına hitap eden unsurların kullanılması sonucunda elde edilen başarı, glokal reklamcılığın yaygınlık kazanmasını sağlamıştır.“Küresel Firmaların Reklam Stratejileri Bağlamında Yerel Pazarlarda Kültürel Unsurların Kullanımı Üzerine Bir İnceleme'' başlıklı bu tez çalışması kapsamında dünya çapında küresel birer marka olan ”Coca Cola'' ve "McDonalds'' firmalarının glokal reklam uygulamaları değişen reklamcılık anlayışını ortaya koymak amacıyla incelenmiştir. Küresel reklamcılık anlayışının gelişimi, küresel reklam stratejilerinin tasarlanması ve uygulanması ile yerel pazarlarda kültürel unsurların kullanımı uygulamaları bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid changes in science and tecnology has brought functioning global economy. The mass production and transnational company structuring, experienced transformation is reflected in the advertising approach while causing expansion of all worldwide marketing and distribution process. In the advertising applications which bring together the planned global scale and target audience, local and cultural elements were started to introduce in by weight. The differences in their cultural patterns of each nation, in the advertising field, the planned marketing of the facilitating the identification in the market strategies are required to be developed. There is a specific thing for every country and community which it used to appeal the elements of the tissues of that community which it supplied the success, prevalence of the global advertising. In the context of global companies advertisements strategies there is an investigation used over the cultural elements in local markets. To understand the glocal advertisements different practices we investigated the worldwide companies like Coca-Cola and McDonald's in the scope of work of this thesis. The development of understanding the global advertisements, designing the strategies of global advertisements and applying them were context in using local markets culture's elements.