Nitelikli hırsızlık suçlarına ilişkin Yargıtay kararlarının değerlendirilmesi
Assessment of supreme court decisions regarding qualified theft crimes
- Tez No: 428217
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, Nitelikli hırsızlık suçları, Yargıtay içtihatları, Yaptırım, Turkish Panel Code, Aggravated theft, Supreme Court practices, Penal sanction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Nitelikli hırsızlık suçlarının ağırlaştırıcı halleri 5237 sayılı TCK'nin 142. maddesinde kademeli olarak düzenlenmiştir. 142/1. maddesinde sayılan suçların cezası üç yıldan yedi yıla kadar, 142/2. maddesinde sayılan suçların cezası beş yıldan on yıla kadar hapistir. Suçun, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde verilecek ceza artırılacaktır. 142/3. maddesinde düzenlenen suçun cezası beş yıldan on iki yıla kadar hapistir. Ancak, suçun örgütlü işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır ve on bin güne kadar adli para cezası da verilir. 142/5. maddesine göre, suçun sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması halinde verilecek ceza, yarıdan iki katına kadar arttırılacaktır. 143. maddede suçun gece vakti işlenmesi ortak ağırlaştırıcı neden sayılmıştır. Cezayı hafifleten haller olarak; 144. maddede hukuki alacağın tahsili amacıyla hırsızlık ile elbirliği veya paydaş olunan mal üzerinde hırsızlık, 145. maddede cezadan indirim veya cezasızlık nedeni sayılabilecek değer azlığı, 146. maddede kullanma hırsızlığı, 147. maddede ağır ve acil bir ihtiyacın karşılanması amacıyla hırsızlık halleri düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aggravating factors of qualified theft are organized fractionally in TCK no 5237 article 142. Penalty for crimes listed in articles 142/1 and 142/2 is imprisonment for three to seven years and five to ten years respectively. If crime is committed by snatching possessions from one's hand or body, or committed by special talent against somebody physically or emotionally defenseless, the punishment shall be increased. Penalty for the crime defined in article 142/3 is five to twelve years imprisonment. However, in case of organized crime punishment is increased by half and legal monetary penalty up to ten thousand days is imposed also. According to article 142/5, if public services in communication, energy or railway or airway transportation is hindered even temporarily as a result of the crime, penalty shall be increased by half two double. In article143 committing a crime at night is accepted common aggravating reason. As extenuating circumstances; in article 144 theft for collection of legal debt or theft on co-owned or shared goods, in article 145 insignificant value which might be considered reason for reduced sentence or impunity; in article 146 usage theft; in article 147 theft for meeting a serious and urgent need are defined.