Brahms'ın eserlerinde Korno; Op.40 keman, piyano, korno üçlüsünün teknik ve müzikal açıdan analizi
Studying of french horn in Brahms's works and an analysis of violin, piano, horn trio's Op.40 in terms of technical and musical
  1. Tez No: 428368
  2. Yazar: KORAY AY
  3. Danışmanlar: PROF. AYHAN KERİM GÜRERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Korno, Ventilli Korno, Brahms, Orkestra Eserleri ve Korno Trio, Natural Horn, Valve Horn, Brahms, Orchestra Piece and Horn Trio
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kornonun en ilkel halinden günümüze kadar süren tarihsel serüveni oldukça uzundur. İlkel hali M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu durum tarihin en eski çalgılarından biri olduğunu ortaya koyar. İlkel toplumların o dönemde sadece haberleşme alanında kullandığı bu çalgı, günümüzdeki orkestralarda oldukça etkin bir role sahiptir. Johannes Brahms, döneminde yaşayan bestecilerden farklı olup yenilikçi değil gelenekçi olan bir bestecidir. Romantik dönemin gösterişli parlaklığından, tatlı ve uyumlu tınılarından uzak olup klasik dönemin özelliklerine bağlıdır. Ritimlerinde ve müziğin genel yapısında kendinden önceki örnekleri ön planda tutmuş, onlardan ayrılmamıştır. Gelenekçi yapısı kornoyu kullanmasını da etkilemiştir. Dönemin ventilli kornosu yerine klasik dönemin doğal kornosunu eserlerinde tercih etmiştir. Yazdığı korno partilerinin tınısının doğal korno da daha iyi tınlayacağını düşünen Brahms, doğal korno tercihini uzunca bir süre devam ettirmiştir. Brahms için kornonun ses rengi, özellikle de solo pasajlar içerisindeki kullanımı, oldukça etkileyicidir. Doğal kornonun genel yapısı yüzünden ortaya çıkan doğal olmayan harmonik seslerin kullanışı da eserlerinde oldukça önemli bir yer tutar. Brahms' ın Korno Trio' su, orkestrasyonu ve bölümlerinin birbiri ile olan bağı açısından romantik literatürün benzersiz eserlerinden biridir. Brahms bu eseri evden uzakta olduğu ve annesini kaybettiği bir dönemde yazmıştır. Bu nedenle de, Brahms' ın duygularının ön planda olduğu eserlerinden biridir diyebilirim.
Özet (Çeviri)
Historical adventure of french horn is a quite long, it starts from the most primitive times to present time. Primitive version lasts up to 6th century BC. This means, it's one of the oldest musical instruments in the history. In the primitive times, it was used only for communication, but now it has a quite active role in the orchestras. Johannes Brahms is a traditionalist composer. He is not a reformist and this makes him different then the other composers who lived in the same time with him. He is interconncted to classical period, instead of the garish shine, sweet and compatible sounds of romantic period. In his music and rhythm, he kept previous samples at the forefront and didn't seperated from them. His traditionalist structure effects the usage of french horn. In his work of art, he preferred to use natural horn, instead of valve horn. Brahms thinks, natural horn sounds better in his horn parts, so he continued to use natural horn for a long time. For Brahms, the sound of horn, especially in the usage of solo parts is very effective. Unnatural harmonic usage which shows up because of the natural structure of natural horn occupies an important place in his work of art. Brahms' Horn Trio is one of the unique works in the romantic literature in the way of connections between parts. Brahms created this work, when he was away from home and he lost his mother. Because of this, it's one of the works in which Brahms' feelings are in the foreground.