Cumhuriyet'ten günümüze politika-din ilişkisi
The relationship between politics and religion from the foundation of Turkish Republic to present
  1. Tez No: 428371
  2. Yazar: BİLAL KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYNET BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Din, Demokrasi, Laiklik, Politics, Religion, Democracy, Secularism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte modernleşme ulusal bir misyon olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlama yeni devleti büyük bir handikapın içine attı. Bu handikapın oluş sebebi çağdaşlaşmanın değişmeyen kalıplar içerisinde algılanmasıdır. Kurucu kadro laik reformları hayata geçirirken bir yandan da dini oluşumlara karşı çok katı yasal uygulamalara başvurmuştur. Bu çerçevede dini sembollerin kullanılması yasaklanmış ve dini yaşam biçimlerine sınırlandırmalar getirilmiştir. Dini vicdani bir mesele olarak gören kurucu kadro, bu yasaklamalara giderken amacı dini yok etmek değildir, amaç dini bireysel yaşamla sınırlandırmaktır. Kurucu kadronun bu uygulamalarına karşı İslamcı kesim, yerel düzeyde karşılık vermeye başlamış olsa da başarılı olamamıştır. İslamcı kesimden gelen her talep“çağ dışı”olarak nitelendirilmiş olmasından ötürü laik kesim ile İslamcı kesim arasında birbirlerini anlama imkânı daralmıştır. Çok partili hayata geçilmesiyle birlikte yavaş yavaş kamusal alanda da görünmeye başlayan İslamcı kesim taleplerini siyaset kurumu üzerinden dillendirmeye başlamışlardır. Çok partili döneme geçilmesiyle birlikte güçlenmeye başlayan İslamcılar, Demokrat Parti iktidarında gücünü giderek arttırmaya başlamıştır. 1960'ların sonlarına doğru Milli Nizam Partisi'nin kurulmasıyla birlikte parti düzeyinde de temsil edilme hakkına kavuşmuşlardır. İslamcıların bu yükselişi karşısında endişeye kapılan laik kesim ise onları durdurmak için birçok kez hukuksuz yollara başvurmuşlardır. Parti kapatmalarla başlayan müdahaleler 28 Şubat sürecinin yaşanmasıyla doruğa çıkmıştır. Kendilerine yapılan her müdahaleden sonra biraz daha değişen ve zamanla da sisteme entegre olmayı başaran İslamcılar 2002 yılında tek başlına iktidar olmayı da başarmışlardır.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Republic of modernization has been identified as a national mission. This definition of the government threw into a big handicap. Tha reason fort his handicap occurred in the perception of modernization unchanging patterns. Founders secular reforms applied very strictly enforced against a hand in realizing religious formation. In this context, the use of religious symbols were banned and the limitiations were being the limitations of their religious life. As a matter of religious conscience founders who are not going to destroy the religious purpose of this prohibition, the aim is to limit religion tol ive individually. The founders demand from each sector Islamist against this practice“outdated”the oppurtunity to understand each other between secularists and the Islamist sector contracted due to the considered. Multiparty with the transition to life in the slow public sector demand over the political institutions have begun to articulate Islamist starting to appear. Islamists began strengthening that developed the multiparty period, it began to gradually increase the power of the ruling Democratic Party. In the party level with the establishment of the National Order Party towards the end of the 1960s they have the right to be represented. Islamists have resorted to illegal means to stop them many times the worrying secularists against this rise. Starting off with the parties interventions is peaked live by the February 28 process. After each intervention and changing them a little more time, the Ialamists have managed to become integrated into the system succeeded in coming to power in 2002 alone.