Mardin ili ilkokullarında görev yapan öğretmenlerin insan farklılıklarına ilişkin görüşleri
Views on human diversity of teachers working in primary schools in mardin
  1. Tez No: 428436
  2. Yazar: SEVGİ ERNAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Tolerans, İnsan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, Mardin ili ilkokullarında görev yapan öğretmenlerin“insan farklılıkları”na ilişkin görüşlerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda öğretmenlerin; bölgesel ayrımcılık, cinsel tercih, toplumsal cinsiyet rolleri, engelli olma ve eğitim hakkına erişim, dinsel inanç, dil, siyasal görüş, sosyal ve ekonomik sınıf-statü farklılığı, kültürel ve bireysel özellikler, bireysel ilgiler ve seçimler boyutlarındaki insan farklılıklarına ilişkin görüşleri, kişisel özellikleri itibariyle (cinsiyet, sendikalı olma durumlarına ve üye oldukları sendikaya) saptanmaya çalışılmıştır. . Betimsel ve ilişkisel tarama modelinde olan bu araştırmanın örneklemini,Mardin ili ilkokullarında çalışan 940 öğretmen oluşturmaktadır. Bu örneklem grubuna, Aksoy ve Aksoy'un (2004) hazırlamış olduğu“Öğretmenlerin İnsan Farklılıklarına İlişkin Görüşleri”adlı anket uygulanmıştır. Elde edilen verilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öğretmenlerin insan farklılıklarına ilişkin yargıların cinsiyetlerine göre analizi, ilişkisiz (bağımsız) örneklemler t testi kullanılarak elde edilmiştir. Öğretmenlerin sendikalı olma durumlarına ve üye oldukları sendikaya göre insan farklılıklarına ilişkin yargıların analizi için ise ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi (one way anova) kullanılmıştır. Birimlerarası farkların hangi gruplar arasında olduğunu bulmak amacıyla da Scheffe ve LSD testi uygulanmıştır. vi Bu araştırmada öğretmenlerin, insan farklılıklarına ilişkin görüşlerinin cinsiyetlerine, sendikalı olma durumlarına ve üye oldukları sendikaya göre farklılaşmakta olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin, bölgesel farklılıklara, cinsel yönelime, toplumsal cinsiyete, din ve dil farklılıklarına, sosyo- ekonomik farklılıklara, bireysel ilgilerine ve kültürel çoğulculuğa ilişkin toleransları cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin siyasi görüş farklılıklarına ve kültürel özelliklerine ilişkin tolerans düzeylerinin cinsiyetlerine göre analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğretmenlerin okullarda tek tip kıyafet uygulamasına ve kurumsal yeterliliğe ilişkin görüşlerinin cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Öğretmenlerin bireysel yeterlilikleri ve kurumsal öneri ile ilgili görüşleri cinsiyetlerine göre istatistiksel anlamlı bir fark göstermemektedir. Genel olarak kadın öğretmenlerin, erkek öğretmenlere göre“insan farklılıkları”alanlarında daha yüksek toleranslı olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlerin, bölgesel farklılıklara, cinsel yönelime, toplumsal cinsiyete, engelli olma durumuna, din, dil, sosyo-ekonomik, kültürel özelliklere ve bireysel ilgi farklılıklarına ilişkin görüşleri, sendikalı olma durumlarına ve üye oldukları sendikaya göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermektedir. Ayrıca, okullarda tek tip kıyafet uygulamasına ve kurumsal öneriye ilişkin öğretmenlerin görüşleri, sendikalı olma durumuna ve üye oldukları sendikaya göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğretmenlerin siyasal görüş farklılıklarına, kurumsal ve bireysel yeterliğe ilişkin görüşleri, sendikalı olma durumlarına ve üye oldukları sendikaya göre istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu araştırmaya göre, Eğitim-Sen'li öğretmenler, genel olarak, diğer sendikalı ve herhangi bir sendikası olmayan öğretmenlere göre daha toleranslıdır. Öğretmenlerin insan farklılıklarına ilişkin tolerans düzeyleri öğrencilerin okul yaşamlarını etkilemektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın diğer bölgelerde de uygulanması farklılık alanlarına ilişkin öğretmenlerin görüşleri tespit etmesi açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine views on human diversity of teachers who instruct in elementary schools in Mardin. In this context regional discrimination, sexual orientation, social gender roles, being disabled and access to the right of education, religious beliefs, language, political orientation, differences in social and economic class-status, cultural and individual characteristics, personal interests and views on human diversity in terms of choices were attempted to be determined within the scope of personal characteristics (gender, union membership status and the union itself, if any). The sample of this study which follows descriptive and relational survey model consists of 940 teachers who work in elementary schools in the city of Mardin. The“Teachers' Views on Human Diversity”survey designed by Aksoy and Aksoy (2004) was administered to the sample. Data obtained was processed using SPSS software. Independent t-test was used to determine teachers' views on human diversity with respect to gender. On the other hand, one-way analysis of variance (ANOVA) was used for analyzing teachers' views on human diversity with respect to their union membership status and the union they are a member of. Scheffe and LSD tests were used in order to detect the groups which show interdisciplinary differences. This research showed that teachers vary in their view on human diversity depending on their gender, union membership status and the union they are a member of. Teachers' tolerance for regional differences, sexual orientation, social viii gender, religion and language differences, socioeconomic differences, personal interests and cultural pluralism showed a statistically significant difference with respect to their gender. Analyses on teachers' tolerance level in terms of political orientation and cultural characteristics showed no statistically significant difference with respect to their gender. Teachers' views on school uniform application and institutional competence proved a statistically significant difference with respect to gender. Teachers' views on individual competence and institutional suggestions showed no statistically significant difference with respect to their gender. Overall, it is seen that female teachers have a higher tolerance level in terms of“human diversity”when compared to male teachers. Teachers' views on regional differences, sexual orientation, gender, disability status, religion, language, socioeconomic status, cultural characteristics and personal interests showed a statistically significant difference with respect to their union membership status and the union they are a member of. Furthermore, teachers' views on school uniform application and institutional suggestions showed a statistically significant difference with respect to their union membership status and the union they are a member of Teachers' views on political orientation and institutional and individual competence showed no statistically significant difference with respect to their union membership status and the union they are a member of. According to the result of this study, it is seen that teachers who are members of Egitim-Sen (Education Union) have a higher tolerance level when compared to other unions and teachers who are not a member of a union. Teachers' tolerance levels regarding human diversity have an impact on students' education experience. In this context, it will be reasonable to recommend future studies to focus on other regions in Turkey in order to determine teachers' views on human diversity. Key