Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivite düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of physical fitness,quality of life and daily life activity in patients with myofascial pain sendrome
  1. Tez No: 428459
  2. Yazar: ÜLVİYE KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA ÖZAY, PROF. DR. NİHAL GELECEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi, günlük yaşam aktiviteleri, Physical Fitness, Life Quality, Daily Life Activity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şifa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Miyofasiyal Ağrı Sendromu son yıllarda çok sık rastlanılan kas-iskelet sistemi kaynaklı hastalıklardan biridir. Sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığında Miyofasiyal Ağrı Sendromlu hastaların fonksiyonel kapasiteleri ve günlük yaşam aktiviteleri azalmıştır. Bu çalışmanın amacı Miyofasiyal Ağrı Sendromlu hastaların fiziksel uygunluk düzeyleri, yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerini sağlıklı olgularla karşılaştırmaktı. Çalışmamız Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğinde tanısı konan 30 miyofasiyal ağrı sendromlu ve 30 sağlıklı olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk düzeyinin belirlenmesi amacıyla vücut kompozisyonu (VKİ), kas kuvvet ve endurans, esneklik, denge ölçümleri yapılmıştır. Hasta ve kontrol grubu üzerinde depresyon varlığı araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri değerlendirilmiştir. Değerlendirme parametreleri; Visüel Analog Skala (VAS) ile ağrı değerlendirmesi, algometre ile basınç ağrı eşiğinin saptanması, BECK depresyon skalası, SF-36 ile yaşam kalitesi değerlendirmesi, HAQ ile günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi idi. Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk düzeyi açısından otur-uzan, omuz fleksiyonu, sit-up, bent-leg sit-up, çömelme test puanları ve denge puanları yönünden gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p˂0,05). MAS'lı olgularda fiziksel uygunluk parametrelerinin düşük olduğu gözlenmiştir. Yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesinde her iki grup arasında yapılan karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür (p˂0,05). MAS'lı olguların aktivite düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak miyofasiyal ağrı sendromlu olguların fiziksel uygunluk düzeyleri, yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri azalmıştır. Omuz esneklik egzersizleri, günlük fiziksel aktivite programları tedavi yaklaşımları arasında yer almalıdır.
Özet (Çeviri)
Myofascial pain syndrome is a comman musculoskletal system disease. Patients with myofascial pain syndrome have low fuctional capacity and have lower daily life activity. The aim of this study is to compare physical fitness levels, life quality and daily life activity levels with healthy people. We studied with 30 myofascial pain syndrome patients (who took diagnos from Atatürk University FTR department) and 30 healthy people. Measurement of body composition, muscle strenght, endurance, flexibility and balance were done for evaluation of health related physical fitness. We have searched and companed the depression level between the patients and the control group. We have evaluated life quality and daily activity. Our parameters; are visual analog scale (VAS), pressure pain level with algometer, beck depression scale, life quality with SF-36, daily life activity with healt assessment questionnaire (HAQ). Health related physical fitness levels are evaluated with sit-reach, shoulder flexion, sit-up, bent-leg sit up, squatting test points and balance points and there is stastically significant difference between the groups (p< 0.05). We see that physical fitness parameters are lower in patient group. Life quality and daily life activity levels are statistically different between groups (p< 0.05). Patient's groups activity levels are lower. As a result, physical fitness, life quality and daily life activity levels are decreased in myofascial pain syndrome cases. Shoulder flexibility exercises and daily physical activity programs must take place in treatment.