Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda kinezyo bant ve kuru iğnelemenin plasebo etkisi ile karşılaştırılması
Comparison of kinesio tape and dry needle with placebo effect in patients with myofacial pain syndrome
- Tez No: 837678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARİZ SALİMOV
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal Ağrı Sendromu, Kinezyolojik Bantlama, Kuru İğneleme, Myofascial Pain Syndrome, Kinesiology Taping, Dry Needling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda ucuz ve uygulaması oldukça kolay olan kinezyo bantlama ve kuru iğneleme yöntemlerinin çene-yüz bölgesinde miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda etkinliğinin belirlenmesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ağız, diş ve çene cerrahisine çene, yüz ve çiğneme kaslarında ağrı, ağız açmada kısıtlılık veya yüz bölgesinde bilinmeyen ağrı şikayetleriyle başvuran, klinik değerlendirme sonucunda miyofasial ağrı tanısı konulan 46 hasta dahil edildi. Bulgular: Çalışma neticesinde kinezyolojik bantlama, kuru iğneleme ve yalancı kuru iğneleme yapılan gruplarda VAS değerlerinin zamana bağlı olarak azaldığı görüldü. Yine yapılan çalışma sonucunda tedavi sonrası 1.gün ve 3. ay arasındaki VAS değerlerindeki değişimin anlamlı olduğu saptandı. Mevcut çalışmada kinezyolojik bantlama yapılan grupta tedavi sonrası 1. gün ve 3. ay fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, sosyal işlevsellik ve ağrı düzeylerindeki değişimin anlamlı olduğu görüldü. Kuru iğneleme yapılan grupta tedavi sonrası SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinden elde edilen ortalama puanlar incelendiğinde genel olarak tedavi sonrası 1. gün-3. ay arasında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü ruhsal sağlık ortalama puanlarının kademeli olarak arttığı, ağrı düzeyinin 3. haftaya kadar arttığı,sonraki haftalarda azaldığı görülmüştür. Yalancı kuru iğneleme yapılan grupta tedavi sonrası SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinden elde edilen ortalama puanlar incelendiğinde genel olarak tedavi sonrası 1. gün-3. ay arasında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü ruhsal sağlık ortalama puanlarının kademeli olarak arttığı, ağrı düzeyinin 3. haftaya kadar arttığı,sonraki haftalarda azaldığı görülmüştür. Her üç grupta da tedavi sonrası 1. gün ve 3. aydaki depresyon düzeylerindeki değişimin anlamlı olduğu görüldü. Çalışmamızda kinezyolojik bantlama ve kuru iğneleme yapılan grubun tedavi sonrası 3. hafta fiziksel fonksiyon düzeyinin anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Yine çalışma sonucunda yalancı kuru iğneleme yapılan grupta tedavi sonrası 3. ay sosyal işlevsellik düzeyinin kinezyolojik bantlamaya göre yüksek, kuru iğnelemeye göre düşük olduğu görüldü. Tedavi sonrası 3. ay genel sağlık algısındaki farklılığın kuru iğneleme yapılan grup ile kinezyolojik bantlama ve yalancı kuru iğneleme yapılan grup arasında olduğu, kuru iğneleme yapılan grupta tedavi sonrası 3. ay genel sağlık algısının kinezyolojik bantlama ve yalancı kuru iğneleme yapılan gruba göre anlamlı şekilde düşük olduğu görüldü. Mevcut çalışma sonucunda tedavi sonrası 3. hafta ve 3. aydaki depresyon düzeyinde gruplar arasında farklılık saptanmış olup farklılığın kinezyolojik bantlama yapılan grup ile kuru iğneleme ve yalancı kuru iğneleme yapılan grup arasında olduğu, kinezyolojik bantlama yapılan grupta tedavi sonrası 3. hafta ve 3. aydaki depresyon düzeyinin diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Çalışmada aynı zamanda üç grupta da tedavi sonrasındaki ağız açıklığının tedavi öncesine göre anlamlı şekilde arttığı, buna karşın gruplar arasında tedavi sonrası ağız açıklığı değerleri açısından anlamlı fark olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışma sonucunda kinezyo bantlamanın kuru iğneleme ve yalancı kuru iğnelemeye göre depresyon düzeyinin azaltılmasında daha etkili bir yöntem olduğu görüldü. Aynı zamanda kinezyo bantlama ve kuru iğnelemenin fiziksel fonksiyonda anlamlı bir iyileşme sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, it was aimed to determine the effectiveness of kinesio taping and dry needling methods, which are inexpensive and easy to apply, in patients with myofascial pain syndrome in the maxillofacial region and to evaluate their effects on quality of life. Material and Methods: 46 patients who applied to oral, dental and maxillofacial surgery with the complaints of pain in the jaw, face and chewing muscles, limitation in mouth opening or unknown pain in the face area and diagnosed with myofascial pain as a result of clinical evaluation were included in the study. Results: As a result of the study, it was observed that VAS values decreased depending on time in the groups that underwent kinesiology taping, dry needling and false dry needling. As a result of the study, it was determined that the change in VAS values between the 1st day and the 3rd month after the treatment was significant. In the current study, it was observed that the changes in physical function, physical role difficulty, emotional role difficulty, social functionality and pain levels were significant in the 1st day and 3rd month after the treatment in the kinesiology taping group. When the average scores obtained from the SF-36 quality of life scale after treatment in the dry needling group were examined, it was generally observed that the 1st day-3 after treatment. It was observed that the mean scores of physical function, physical role difficulty, emotional role difficulty and mental health increased gradually between 6 months and 18 months, and the pain level increased until the 3rd week and decreased in the following weeks. When the mean scores obtained from the SF-36 quality of life scale after the treatment in the group who underwent false dry needling were examined, it was generally observed that the mean scores of physical function, physical role difficulty, emotional role difficulty and mental health increased gradually between the 1st day and 3rd month after the treatment, and the pain level decreased. It was observed that it increased until the 3rd week and decreased in the following weeks. It was observed that the change in depression levels on the 1st day and 3rd month after the treatment was significant in all three groups. In our study, it was observed that the physical function level of the group who underwent kinesiology taping and dry needling was significantly higher at the 3rd week after the treatment. Again, as a result of the study, it was observed that the level of social functionality at the 3rd month after the treatment was higher than kinesiology taping and lower than dry needling in the group who underwent false dry needling. The difference in the 3rd month post-treatment general health perception was found to be between the dry needling group and the kinesiology taping and false dry needling group, and the 3rd month post-treatment general health perception was significantly lower in the dry needling group compared to the kinesiology taping and false dry needling group. seen. As a result of the present study, a difference was found between the groups in the level of depression at the 3rd week and 3rd month after treatment, and the difference was between the kinesiology taping group and the dry needling and false dry needling group, and the 3rd week and 3rd week post-treatment difference in the kinesiology taping group. It was observed that the depression level at the third month was significantly higher than the other groups. In the study, it was also found that mouth opening after treatment increased significantly in all three groups compared to pre-treatment, however, there was no significant difference between groups in terms of post-treatment mouth opening values. Conclusion: As a result of the study, it was seen that kinesio taping is a more effective method in reducing the level of depression compared to dry needling and pseudo dry needling. At the same time, it was observed that kinesio taping and dry needling provided a significant improvement in physical function.