Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda kuru iğneleme ile yüksek yoğunluklu lazer tedavi (HILT) etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of dry needling and high-intensity laser therapy (HILT) in patients with myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 927621
  2. Yazar: MEHMET NURİ DAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: MAS, kuru iğneleme, fizik tedavi, HİLT, SF-36, VAS, Myofascial pain syndrome, trigger point, dry needling, physical therapy, HİLT, SF-36
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMLU HASTALARDA KURU İĞNELEME İLE YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER TEDAVİ (HILT) ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Çalışmamızda miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda, kuru iğneleme ve yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran, üst ve orta trapez kasında tetik noktaları bulunan ve MAS tanısı alan 18-75 yaş arasında 128 hasta ( erkek, kadın) alındı. Hastalar randomize edilerek 64'er kişilik 2 gruba ayrıldı: Kuru iğneleme grubu ve yüksek yoğunluklu lazer grubu olarak ikiye ayrıldı. Kuru iğneleme grubu 4 güne bir olacak şekilde toplamda 4 seans lazer grubu ise 10 seans tedaviye alındı. Hastaları değerlendirmek üzere: aktivite ve istirahat vizüel analog skala (VAS) değerleri, boyun eklem hareket açıklıkları, Boyun özürlülük ölçeği, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği, kullanıldı. Tedavi etkinliği, tedavi öncesi, tedavi sonrası tedaviden 1 ay sonra olacak şekilde değerlendirildi. Bulgular: Kuru iğneleme ve Yüksek yoğunluklu lazer hastalarında yaş(p=0.059) boy(p=0.865), kilo(p=0.746), BMI (p=0.952), cinsiyet(p=0.710), öğrenim durumu(p=0.076) gibi demografik özellikler açısından benzerdi (p>0,05) Her iki tedavi sonrası VAS, Boyun özürlülük ölçeği ve Sf-36 skorlarında iyileşme gözlendi (p < 0.001). Her iki tedavi grubunda da hastaların eklem hareket açıklıkları zamana göre anlamlı iyileşme göstermiştir. (p0.05). Sonuç: Bu çalışma, MAS hastalarında kuru iğneleme ve yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin, boyunda ağrı, özürlülük, eklem hareket açıklılığı ve yaşam kalitesi üzerine etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca kuru iğnelemenin ağrı ve eklem hareket açıklığı üzerine daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFICACY OF DRY NEEDLING AND HIGH-INTENSITY LASER THERAPY (HILT) IN PATIENTS WITH MYOFASCIAL PAIN SYNDROME Objective: : In our study, we aimed to compare the efficacy of dry needling and high-intensity laser therapy in patients with myofascial pain syndrome. Materials and Methods: : A total of 128 patients (female, male) between the ages of 18-75 who were admitted to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic of Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Hospital, had trigger points in the upper and middle trapezius muscle and were diagnosed with MAS were included in the study. The patients were randomized and divided into 2 groups of 64 people: the dry needling group and the high-intensity laser group. The dry needling group received a total of 4 sessions every 4 days, and the laser group received 10 sessions. Activity and resting visual analog scale (VAS) values, neck joint range of motion, Neck disability scale, SF-36 quality of life scale were used to evaluate the patients. Treatment efficacy was evaluated before treatment and 1 month after treatment. Results: Dry needling and high-intensity laser patients were similar in terms of demographic characteristics such as age (p=0.059),height (p=0.865) , weight (p=0.746), BMI(p=0.952), gender(p=0.710), and educational status (p=0.076) (p>0.05) Improvement was observed in VAS, Neck Disability Scale and Sf-36 scores after both treatments (p < 0.001). In both treatment groups, the range of motion of the patients showed significant improvement over time. (p0.05). Conclusion: This study showed that dry needling and high-intensity laser therapy were effective on neck pain, disability, range of motion and quality of life in patients with MAS. It was also found that dry needling was more effective on pain and range of motion.