Hafif derece mental retardasyonu olan ergenlerin ruhsal işleyişlerinin, depresyon ve kaygı düzeylerinin projektif yöntemlerle incelenmesi
Assesing psychic processes, depression and anxiety levels of mildly mental retarded adolescents through projective methods
  1. Tez No: 428566
  2. Yazar: GÜNEŞ TUGALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mental Retardasyon, ergenlik, depresyon, kaygı, Rorschach Testi, Mental Retardation, Adolescence, Depression, Anxiety, Rorschach Test
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı Hafif Derecede Mental Retardasyon (HMR) tanısı almış ergenlerin ruhsal işleyiş özelliklerinin, depresyon ve kaygı düzeylerinin Rorschach Testi ve objektif yöntemler aracılığıyla incelenmesidir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniklerinde HMR tanısı almış 13-16 yaş arası 21 ergene Rorschach Testi, Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Çocuklar İçin Sürekli Kaygı Envanteri; ailelerine ise Gadow ve Sprafkin Çocuklar için Belirti Tarama Envanteri ve Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği- Anne-Baba Formu uygulanmıştır. Kontrol grubu yaş ve cinsiyet değişkenleri açısından örneklem grubuyla eşleştirilmiş 21 ergen ve ailesinden oluşmaktadır. Her iki grubun değişkenleri depresyon, anksiyete, ketlenme ve ailelerinin belirttikleri semptomlar açısından karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında istatistiksel açıdan depresyon ve kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmezken örneklem grubunun ailelerinin, çocuklarının özellikle kaygı düzeyleri olmak üzere genel semptom düzeylerini daha yüksek olarak belirttikleri saptanmıştır. İçerik analizi bakımından ise HMR ergenlerde kendilik nesnesi ve özdeşime dair sorunların doğrultusunda anksiyeteyi tolare etmede güçlük ve depresif duygulanımlar bulunmuştur. Farklılıkların daha çok dürtüleri işleme kapasitesi ve yaratıcı süreçlerin etkililiği düzeyinde ortaya çıktığı görülmüş; HMR ergenlerde düşünce süreçlerinden çok afektif boyutların yönlendirici olduğu düşünülmüştür. Sonuçlar HMR ergenlerin de zihinsel engelli olmayanlar kadar ruhsallığın türlü işleyişleriyle baş etmek durumunda kaldıklarına dolayısıyla psikanalitik düşünce ve çalışma alanlarından dışlanmaması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze mental functioning properties and levels of depression and anxiety of adolescents with Mildly Mentally Retarded (MMR) through Rorschach Test and other objective methods. Rorschach Test, Child Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory for Children, Trait Form were applied to 21 adolescents aged between 13-16 who were diagnosed with MMR at Bakırköy Mental Health and Neurology Training and Research Hospital. Gadow and Sprafkin DSM-IV-based Child Symptom Inventory-4 and Screen for Child Anxiety-Related Disorders, Parents Form were applied to their families. The control group consists of 21 adolescents and their families who are matched with the sample group in terms of age and gender variables. Variables of both groups are compared in terms of depression, anxiety, inhibition and other symptoms reported by the families. Through statistical while there are not significant differences of depression and anxiety levels between the groups, it is observed that families in the sample group overreport the levels of general symptoms. In terms of the content analysis, MMR adolescents are found to have depressive affect and difficulties in tolerating anxiety considering self-object and identification problems. It is found that the differences were mostly in the capacity in processing drives, and the effectiveness of the creative processes. Affective dimensions are more directive than thought processes in MMR adolescents. Results indicate that MMR adolescents, as well as non MMR adolescents, have to cope with different levels of psychic functioning, therefore they should not be excluded psychoanalytical theory and studies.