Muris muvazaası
Collusion of deceased
  1. Tez No: 428573
  2. Yazar: ESRA EVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMREHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Muris muvazaası, mal kaçırma amacı, tapu iptal ve tescil, collusion of deceased, the purpose of smuggling of goods, cancel the title deed and registration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezin konusunu muvazaanın uygulamada çok sık karşılaşılan türlerinden biri olan muris muvazaası oluşturmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde muris muvazaası kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için muvazaanın tanımı, unsurları, türleri, hüküm ve sonuçları ile benzer kavramlarla ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümünde ise muris muvazaası kavramı, mirasbırakanı muvazaalı işlem yapmaya yönelten nedenler, mirasbırakanın mirasçıları aleyhine yapabileceği muvazaalı işlemler ve uygulamada mirasbırakan tarafından yapılan hangi muvazaalı işlemlerin muris muvazaası kapsamında değerlendirildiği Yargıtay kararları ışığında irdelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümünde muris muvazaası nedeniyle açılacak iptal davasında görevli ve yetkili mahkeme, davanın tarafları, talep kapsamı, muris muvazaasının ispatına ilişkin özellik arz eden hususlar ve muris muvazaasının tenkis davası ile karşılaştırılması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is“collusion of deceased”, which is one of the most frequently encountered types of collusion in practice. In the first part of this thesis, to beter to understand the term of“collusion of deceased”, the definition of collusion and also its elements, types, terms and consequences as well as its relationship with smilar terms are primarily examined. Subsequently in the second part, more detailed and controversial issues are examined in the light of Supreme Court decisions, such as the reasons that led the deceased to sham transactions, the examples of sham transactions by deceased against his/her heirs and sham transactions which are to be mainly considered under the term of collusion of deceased. Finally court of competent jurisdiction for the claims arising from collusion of deceased, parties of regarding case, controversial issues related to proof in the procedure and the comporasion of the case with action for reduction are explicated.