Muris muvazaası
Muris muvazaasi
  1. Tez No: 580889
  2. Yazar: GÖZDE AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Muvazaa, muris muvazaası, tenkis davası, iptal davası, tapu iptal ve tescil davası, Collusion, legator collusion, action for reduction, action for nullity, title deed cancellation and registration case
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hukuk sistemimiz kişilere diledikleri gibi sözleşme yapabilme ve malvarlıkları üzerinde istedikleri şekilde tasarrufta bulunma özgürlüğünü bazı ilkelere riayet edilmesi şartıyla tanımıştır. Buna karşın kişilerin farklı nedenlerle gerçek iradelerine uymayan ve geçerli olmasını istemedikleri işlemler gerçekleştirdikleri, hatta bu görünüşteki işlemin arkasıdan gerçek iradelerine uyan başka işlemler gerçekleştirdikleri görülmektedir. Doktrin ve uygulama muvazaa olarak adlandırılan bu durumun en sık rastlanan türlerinden birini de miras bırakanın mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla başvurduğu muris muvazaası oluşturmaktadır. Biz de çalışma konumuz olarak muvazaanın bir türü olan muris muvazaasını tercih etmiş bulunmaktayız. Çalışmamız üç bölümden oluşacak olup birinci bölümde öncelikle muvazaa kavramı, muvazaa çeşitleri ve muris muvazaasını genel olarak açıklayarak başlayacağız. İkinci bölümünde muris muvazaasına daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Bu bölümde muris muvazaasının görünür nedenlerine, sonuçlarına ve muvazaaya konu işlemlerin neler olabileceğine ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Üçüncü ve son bölümde ise, miras bırakanın mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle açılabilecek diğer dava türlerine, muris muvazaası nedeniyle açılacak iptal davasında görevli ve yetkili mahkeme, davanın tarafları, muris muvazaasının ispatı gibi konulara değinerek çalışmamızı sonlandıracağız.
Özet (Çeviri)
Our legal system provides freedom to the individuals to make contracts and dispose on their own assets as they like on condition to abide by the principles. On the other hand, it is seen that people carry out some transactions that do not comply with their real will and and they make other transactions fit their real will behind the ostensible transaction for different reasons. One of the most common type of this situation called collusion by the doctrine and the practice is legator collusion that the inheritors apply for smuggling property from their heirs. We have chosen legator collusion which is a kind of collusion as a subject of our study. Our study is consisting of three parts in the first part we will begin by explaining the concept of collusion, the types of collusion and legator collusion in general. In the second part, we will discuss legator collusion in more details. In this section, we will discuss the apparent causes, consequences of the legator collusion and the possible proceedings of it in details. In the third and the last part, we will end our study, after we discuss the other case types can be opened due to smuggling property by the inheritor, competent court and the parties of the cancellation case and the proofs of the legator collusion.